Хем вкусно, хем полезно

Хем вкусно, хем полезно

Билките са най-прекрасният дар, подарен ни от природата. Те са изпитан метод за постигане и поддържане на добро здраве, тъй като съдържат в себе си всички спомагащи доброто състояние на организма витамини и минерали. Ето кои са най-полезните от тях:

Копър – освен, че е перфектна подправка за множество гозби, копърът стимулира производството на антиоксиданти. Те спомагат за неутрализиране свободните радикали в организма, които в противен случай се натрупват и водят до заболявания. Добър е и за подобряване на стомашните функции и чревната перисталтика.

Мащерка – главната съставка на тази билка е тимол. Тя се смята за основен противовес спрямо ракови образувания и се използва за лечение на такива, като рак на устата например. Отделно от това, мащерката се използва и за лечение на грипни състояния, като укрепва цялостно организма и се бори с бактериите.

1488149

Полезлни Билки

Куркума – също доста известна подправка, куркумата е също и билка, с признати противоракови свойства. За целта се приема около половин чаена лъжичка на ден.

Босилек – основен разрушител на канцерогенни клетки. Дори при вече образували се такива, той ограничава растежа им.

Магданоз – когато сме започнали с подправките – билки, няма как да пропуснем магданоза. Той, както и събратята си, предпазва от формирането на тумори, но отделно от това внася в организма редица витамини и минерали. Съдържа желязо, калий, калций, фосфор и цинк. Съединенията им оказват уникален здравословен ефект върху организма.

Бабини зъби - тази билка стимулира отделянето на лутенизиращ хормон, който повишава отделянето на тестостерон при мъжете и удължава ерекцията, а при жените – на естроген и се отразява на либидото. Често се използва за лечение на безплодие и сексуални проблеми. Полезна е при възпаления на половите органи. Има доказани благоприятни действия при лечение на мигрена и бронхит.

Липа – липата е дърво, чиито листа и цветове са признати наред с билките, растящи ниско по земята. Чаят от липа се прилага при остри проблеми с дихателни пътища и други температурни състояния. Има диуретично свойство и е подходящ за заболявания на пикочните пътища.

1488147

Това са само малка част от огромното билково семейство. Билките са полезни, само трябва да знаем как да ги използваме.

ключови думи:
билки здраве подправки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април