Улични майстор-готвачи

Повторението е майка на умението
Улични майстор-готвачи

Винаги съм искал да се науча да работя с готварския нож прецизно и светкавично. Оказа се, че всичко, от което имам нужда, е техника. И опит. Повечко опит.

Но аз не искам да пиша за себе си, защото по света има далеч по-интересни готвачи от мен. И това не задължително са хората, които притежават няколко вериги от заведения, участват в пет телевизионни предавания и са написали десетки книги.

Има едни други готвачи, които всеки ден са на улицата и творят за обикновения човек. Правили са го през целия си живот и е много вероятно да са го наследили от родителите си. В ръцете си те имат това, което наричаме занаят. Имат и още нещо. Някои го наричат бързина, други ще го определят като ловкост, трети като майсторлък.

Независимо от етикета, то е поредното доказателство, че натрупването на достатъчно повторения в едно действие го прави толкова присъщо и естествено за теб, колкото е дишането. Нека се поразходим по света, за да видим няколко ярки примера, които успях да изчовъркам от необятния YouTube:

Приготвяне на палачинки в Майорка, Испания:

Десетки цвърчащи тигани някъде в Китай:

Кой знае какво, кой знае къде...

Балистични опити с тесто в Индия:

Приготвяне на тех тарик в Индонезия или Малайзия:

Излишни, но ултрабързи движения в приготвянето на пържен ориз

А за десерт, един японец, който не готви на улицата, но за сметка на това определено знае как да борави с ножа:

Ако намирате гледането на подобни колекции от видеа за смислено и полезно занимание, защо не ни посетите във фейсбук, където сравнително често публикуваме такива работи?

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май