Тези плодове и зеленчуци са полезни само сготвени

Тези плодове и зеленчуци са полезни само сготвени

Диетолозите изброяват зеленчуците и плодовете, които трябва да бъдат термично обработени, за да се извлече максимална полза от тях.

Доматите първо трябва да се сварят

Когато доматите се нагряват, клетъчните им стени се разрушават, което позволява по-добро усвояване на ликопена, антиоксидант, който предпазва тялото от рак и сърдечно-съдови заболявания и е много полезен за мъжката репродуктивна система. Термичната обработка на доматите също повишава съдържанието на каротеноиди и флавоноиди. Но трябва да готвите домати само на пара или на слаб огън, защото високата температура може да унищожи някои хранителни вещества.

Същото важи и за морковите, спанака, чесъна и ябълките

Хранителната им стойност се увеличава по време на готвене.

Когато морковите се сготвят, те освобождават повече каротин, който помага за поддържане на зрението и укрепване на имунната система. При готвене на спанак в този продукт се увеличава бионаличността на желязото, което помага за предотвратяване на анемия. А в чесъна при нарязване и нагряване се отделя алицин, който помага в борбата с инфекциите.

При печене ябълките отделят повече пектин, отколкото пресните. Печените плодове помагат за подобряване на чревната функция и понижават нивата на холестерола, пише e-zdravey.com.

 

ключови думи:
плодове и зеленчуци

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май