Съвети за домакинството от ХІХ век

Белият дом е бил спретнато местенце по онези времена
Съвети за домакинството от ХІХ век

Понеже все още не сме се докопали до библиотеката на двореца Евксиноград, ще трябва да се задоволите с бисери от американската литература. Това в никакъв случай не е лошо – Белият дом е особено голямо място и поддръжката му определено е изисквала ефективни прийоми.

Ето защо през 1887 година Фани Лемира Жилет (гуру по домакинските въпроси и майка на изобретателя на ножчето за бръснене) и Хуго Циман (стюард на Белия дом) се съюзяват, за да сътворят "подробна енциклопедия за дома" под заглавие "Готварска книга на Белия дом". Изданието за отрицателно време се превръща в една от най-продаваните кулинарни книги в историята на САЩ. Освен изискани рецепти, изданието съдържа и купища експертни съвети за дома.

Провокирани от блестящите примери в него, ще публикуваме тук 10 от тях с горещата молба да не се доверявате на повечето от тях.

  1. За ароматизиране на застоелия въздух в стаята Жилет съветва посипването на купчина нагорещени въглени с обилно количество кафена утайка. Ако в къщата не се намира кафе или домакинята просто намира миризмата му за неуместна, то може да бъде заменено с чаша захар.

  2. inm.comАко искате да проветрите помещението, но същото не е оборудвано с прозорец, просто поставете съд с колкото се може по-студена вода в центъра на стаята. Авторите обещават, че течността ще "абсорбира всички газове, с които е пълна стаята". Внимание! Трябва да се има предвид, че след това водата ще бъде напълно негодна за каквато и да било употреба.

  3. За увеличаване срока на годност на прясното мляко, настържете една супена лъжица хрян в него. Да ви е сладко!

  4. Упорити петна? Няма проблеми! Просто ги натъркайте с жълтък преди прането!

  5. Ако ви се струва, че олиото, с което готвите, гранясва прекалено бързо, опитайте да добавите няколко капки етер в бутилката.

  6. И до ден днешен молците продължават да се държат като истинска напаст. Ако искате да пресечете опитите им да изплюскат зимния ви гардероб, просто накиснете всичките си вълнени дрехи за два часа в нафта. В случай, че разполагате с достатъчно голям басейн (както и с необходимите средства за закупуването на гориво), спокойно можете да направите същото и с мебелировката си. Бонус ефектът е, че "всички мазни петна ще изчезнат".

  7. inm.comДа речем, че имате заразно болен вкъщи и искате да дезинфекцирате стаята, в която лежи той. Напълнете едно джезве с утайка от кафе, поставете в него бучка камфор, запалете я и я оставете да тлее, докато кафето не се превърне в катранено-лепкава гадост. Толкова е просто и хигиенично!

  8. Нощно време в къщата ви влизат комари и/или прилепи и вие искате да спрете мръсните кръвопийци? Няма нищо по-лесно от това. Намерете бутилка мента и я оставете отворена до леглото си... даже може да опънете две-три мощни профилактични глътки преди лягане.

  9. Божичко! Невнимателен гостенин е пропуснал да сдъвче храната си и сега се гърчи на масата, държейки се за гърлото! Имате две възможности: 1)извадете телената си шнола и огънете края й като кука, с която да изкопчите заседналото или 2)опитайте се да набутате храната надълбоко с пръст.

  10. Накрая, но не на последно място, един съвет за страдащите от липса на абсорбатор в кухнята. В случай че варите шунка (?!?) или зеле, просто хвърлете в тенджерата няколко люти чушки или парченца въглища... докато ние се хвърляме през прозореца!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май