С лоша репутация: гъбите

В тях има доста важни нутриенти все пак
С лоша репутация: гъбите

Обвиняват ги, че не притежават никакви, ама никакви, хранителни достойнства и, че са тежка и трудно смилаема храна. Напомнят ни, че имат двойници, някои от които – хипер отровни и абсолютно забранени за консумация.

И ако в част от тези твърдения има доза истина, други съвсем не са основателни и твърде много обиждат любимците ни. Защото в гъбите, особено в някои видове, има редица важни нутриенти.

Да вземем за пример така познатата в цял свят печурка, която може би консумирате и вие. Освен че съдържа доволно количество цинк, тя е добър източник на растителен протеин и магнезий.

inm.comМиналата година пък учени от Пенсилванския университет, САЩ доказаха след амбициозно проучване, че бялата красавица и още няколко други видове гъби съдържат вещество, което стимулира белите кръвни телца да произвеждат химикали, разрушаващи раковите клетки. Това дава основание на въпросните учени да заключат, че похапването на гъби е чудесна превенция срещу рак.

Да прибавим още, че не са калорични, не съдържат захари, което ги прави подходяща храна за диабетици и диетиращи. Но...

Не бързайте толкова! Защото дори така прехвалената преди малко печурка също си има двойник.

За това ви съветваме да си купувате гъбки, вместо да ги берете сами, правейки се на експерти. Ако сте такива обаче – може.

Тук пък вижте една много готина рецепта, която сте свободни да изпълните още тази вечер :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май