Пролетен детокс за черния дроб

Пролетен детокс за черния дроб

Дори незначителните смущения във функционирането на черния дроб сериозно засягат процесите на храносмилане. А мазните храни и алкохолът по празниците допринасят съществено за претоварването на този изключително важен орган.
Диетичните ограничения при чернодробно претоварване се отнасят предимно до количеството консумирани мазнини. Все пак диетата трябва да съдържа протеини и въглехидрати, но тези, които ще бъдат усвоени от тялото без проблеми. Протеинът е необходим за възстановяване на чернодробната тъкан, а въглехидратите ще станат основният източник на енергия.

От продуктите, които влизат в диетата, се препоръчват предимно масло и сметана. Също така може да има зехтин, соево и царевично масло. Месото и рибата трябва да се сервират варени, а соковете от приготвянето им трябва да бъдат изключени. При леки форми на чернодробно заболяване можете да ядете пилешко, телешко или риба, изпечени във фурната във фолио. За да направите месните ястия не толкова монотонни, можете да ги сварите със зеленчуци и да сервирате тези зеленчуци като гарнитура. Варената риба може да се поръси с лимонов сок или сок от лайм за пикантен вкус.

Храните, които трябва да бъдат изключени от диетата, са предимно съдържащите мазнини. Първо, това е тлъсто свинско и агнешко, както и птиче месо като гъше или патешко. Мазнините, съдържащи се в такива продукти, са много трудни за усвояване. Също така е необходимо да се изключат месните бульони и супи. Второ, това са всякакви видове пушено месо и консерви. На трето място са сладкиши като шоколад или приготвени с какао. И най-важното е, че диетата категорично изключва всякакъв вид алкохол, дори малка доза - една чаша, пише "Труд".

ключови думи:
детокс

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май