Португалските манджи, които остават завинаги в душите...

...както на чужденците, така и на местните
Португалските манджи, които остават завинаги в душите...

Скоро ви разказахме какво ядат в Перу. Интересно ли ви беше? Знаех си. Сега сме планирали да се разходим заедно в кухнята на една европейска държава, из която сме вървяли и яли на поразия. Затова добре дошли в Португалия! Пътят е дълъг, а самолетният билет – скъп, но когато се гмурнете в морето от слънце, риба и вино, няма да съжалявате за нито един похарчен цент. Ще се опитаме да ви заинтригуваме с някои интересни кулинарни особености от слънчевата държава, но по-добре хапнете нещо преди това. Докато го правите, ще ви кажа, че информацията е любезно предоставена от специалния ни кореспондент в Порто – Жоао, който като всеки уважаващ себе си португалец не пропусна възможността да прослави848161WikipediaСушена осолена треска родината си в източноевропейското интернет пространство. Ще му се отплатим с кюфтета и шопска салата, когато дойде на гости през юни.

Похапнахте ли? На португалски думата за това е "petiscar” [петишкар]. Запишете си я и продължаваме нататък.

Като цяло повечето португалски ястия са тежички, порциите – големи, а зеленчуците не преобладават за сметка на месото, рибата и тестените изделия. Кафето се пие късо и екстремно силно с впечатляващо количество захар. Телешките пържоли се сервират с яйце и гарнитура от пържени картофи и ориз, а старовремските традиции изобилстват от рецепти с кръв и карантии. Как звучи? Пропуснах да спомена, че португалците пият много. И няма как иначе да е, защото виното им наподобява онази течност, с която боговете утоляват жаждата в древногръцката митология.

Сигурно ви се струва, че онези 11 милиона души, сгушени в западната част на Иберийския полуостров, водят адски нездравословен начин на живот? Истината не е точно такава. Впечатляващото в Португалия е, че дори в столицата Лисабон количеството фаст фууд заведения, принадлежащи на популярни вериги, е минимално. Какво значи това – по-голямо значение се отдава на истинската храна. Следват пресните и качествени продукти за приготвянето й, а накрая, разбира се, виното за акомпанимент. Малките невзрачни, непринудени и евтини "кръчмички" са навсякъде, а ето и някои по-интересни и типични неща, които можете да опитате в тях.848157epa! - desayuno de domingo / photo on flickrCaldo verde

Caldo verde ("зелен бульон") е крем супа от картофи и специфичен вид зеления, наречена къдраво зеле. Добавете към това парченца едро нарязана наденица, най-вероятно домашна, и ми кажете кога сте яли нещо подобно.

Tripas à moda do Porto е ястието, произлизащо от изключителната добрина на португалците. Представлява яхния с парченца шкембе, наденица и бял боб и е характерно за Порто. Легендата разказва, че жителите на града са събирали всичкото месо, което са имали, за да го предоставят на техните войници, тръгнали на експедиция. Съществуват различни версии относно същността на военната мисия, но се твърди, че след като оставили за себе си само вътрешностите, портовци били принудени да измислят какво да правят с тях. И така се родило това ястие. Заради него населението на Порто продължава да бъде наричано "tripeiros” [трипейруш], тоест "ядящи шкембе" ("tripas[трипаш] – шкембе).

Francesihna. Лесно е да се каже, че това е най-оригиналното португалско ястие. Лесно е също така да се опише, но не и да се изяде. Без повече уводна част, тук си говорим за сандвич. Но не какъв да е сандвич – представете си две големи 848159WikipediaFrancesinhaфилии хляб, между които има шунка, наденица и пържола. Отгоре е разтопено огромно парче кашкавал и всичко това плува в един съмнителен червеникав сос, който се прави трудно и потайно, но ние със сигурност знаем, че в него има бира, портвайн, домати и нещо люто. Стана ми тежко само докато го пиша. На португалски "francesinha” [франсезиняозначава "малка французойка", ястието е измислено през 50-те години на 20 век от португалски готвач, работил във Франция и е инспирирано от техния крок мосю.

Arroz à cabidela. Нищо особено – просто сварено пиле с ориз, към което се прибавят къри и...кръвта на птицата и вечерята е готова. Да ви е сладко.

Докато храната дотук беше от северната част на държавата, Porco á Alentejana или Свинско по алентежански принадлежи на южния край. Алентежо е голяма селскостопанска област, но тази манджа, за объркване на противника, не идва оттам. Тя произлиза от Алгарв, район, радващ се на изключителен туристически интерес заради топлата морска вода и високите температури на въздуха. Близостта до океана била причина прасетата да бъдат хранени с риба и месото им да придобие тяхната миризма. Решението е взето бързо - да се добавят миди, за да се прикрие рибения аромат. 848156WikipediaPorco á Alentejana

Португалците обаче не хранят само животните си с риба. Нацията е на първо място в Европа по консумирането й. Пресни ципури, лавраци и сардини се пекат на скара с минимум подправки и се поднасят с печени картофи. Но кралицата в португалската кухня е треската, на техния език "bacalhau[бакаляу]. Твърди се, че съществуват 356 начина, по които да се приготви – по един за всеки ден в годината, а един от класическите вариант е със сметана.

За още интересни новини от нашите чуждестранни кореспонденти, отбивайте се честичко във Facebook.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май