Ползи от червения винен оцет

Ползи от червения винен оцет

Червеният винен оцет е с по-остър и наситен вкус и поради тази причина се използва за по-тесен кръг от ястия. Повечето хора наблягат на ябълковия оцет в рецептите си не само заради вкуса му, но и заради здравословните му качества, с които е известен.

Червеният винен оцет обаче е не по-малко полезен от ябълковия. Той притежава фантастични качества, които подобряват здравословното състояние по много начини.

Какви са ползите за здравето от червения оцет, заради които да го включвате по-често в храненето?

Ускорява топенето на мазнините

Червеният винен оцет има свойството да ускорява топенето на телесните мазнини. Това го прави приятел в отслабването. Оцетната киселина в него улеснява процеса на изгаряне на мазнините. Ако включвате червен винен оцет ежедневно в менюто си, отслабването и намаляването на коремните мазнини ще бъде по-лесно за вас.

За контрол на апетита

Червеният винен оцет потиска апетита, което е още един плюс към положителните му ефекти спрямо отслабването. Едно от най-трудните неща, с които опитващите се да отслабнат хора се борят, е именно апетитът. Ако успеете да го потиснете, ще ви е по-лесно да се справите с излишното тегло.

В червения винен оцет се съдържат полифеноли, които съдействат за ограничаване на приема на излишни калории, благодарение на потискащите апетита ефекти. Освен това в червения винен оцет се съдържат и множество минерали, които допълнително намаляват глада и преяждането. Сред тях са желязо, калий, витамини от група В.

Има антистареещ ефект

Червеният винен оцет има свойството да забавя стареенето. Това важи не само за кожата, но и за всяка клетка и тъкан в организма. В него се съдържат множество антиоксиданти, които имат именно такъв ефект върху организма – противодействат на стреса и свободните радикали, които предизвикват стареене, възпаления, хронични заболявания, рак.

Помага за поддържане на кръвната захар

Едно от най-ценните свойства на червения винен оцет е ефективността му в контрола на кръвната захар. Това го прави много добър продукт за страдащите от инсулинова резистентност, диабет тип 1 и 2, наднормено тегло, както и различни предиабетни състояния.

Изследванията сочат, че приемът на 1-2 супени лъжици червен винен оцет на гладно сутрин оказва много добро влияние върху стойностите на кръвната захар.

Участва в усвояването на калция

Различните витамини и минерали, които приемаме чрез храната, се усвояват в присъствието на други елементи. Някои витамини се разтварят в организма в присъствието на вода, други на мазнини.

Калцият например се усвоява в тялото най-качествено в присъствието на витамин D и оцетна киселина. Ако тези два елемента са в дефицит в тялото, организмът се затруднява да усвои изцяло количествата калций от храната.

6 неща, които се случват с тялото, когато пиете оцет всеки ден

Редовното включване на червен винен оцет в храненето ще ви направи по-здрави, а ястията и пресните ви салати – още по-вкусни и ароматни, пише az-jenata.bg.

 

ключови думи:
червен оцет

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май