Повече зеленчуци в детското меню

С един доста лесен трик
Повече зеленчуци в детското меню
inm

Детето ви не желае да похапва зеленчуци? Спокойно! Има как да вкарате полезните продукти в менюто му: слагайте ги в цветни чинии и превърнете храненето в игра, вместо в изтезание.

Междувременно, може да ползвате и още един родителски трик: кръщавайте зеленчуците със забавни имена.

Според две скорошни изследвания на Корнелския университет в САЩ, това би могло да накара малчуганите да започнат да консумират нелюбимите храни без проблем.

В първия експеримент, специалисти наблюдавали хранителните навици на ученици от 5 различни начални американски учебни заведения.

Във връзка с проучването, училищният стол на въпросните институции предлагал обичайното меню, но с една малка промяна в него, касаеща морковите :)

Оранжевите симпатяги присъствали в хранителния списък в три последователни дни, като през втория били нарочно кръщавани "Моркови за суперзрение" или "Храна на деня".

inmРезултатът: учениците консумирали най-много от морковите, които обещавали да подобрят зрителните им възможности.

В другото проучване, в продължение на 2 месеца били наблюдавани още две училища. През първия месец в стола и на двете се предлагали само зеленчуци със скучни имена. Пуф!

През следващия месец, в менюто на първото учебно заведение, освен моркови, се появили зелен фасул и броколи с атрактивни имена.

Резултатът: в първото училище нуждата от закупуване на споменатите зеленчуци нараснала с 99%, за разлика от второто, където същата намаляла с 16%.

Е, свободни сте да пробвате този трик и у дома, за да видите дали ще ви свърши работа. Но! Измисляйте смешни, а не подвеждащи имена на зеленчуците :) Не карайте хлапетата да вярват, че въпросните продукти ще ги направят супергерои...   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май