По-бърз метаболизъм за веганите, моля!

Нова теория твърди, че те имат по-скоростна обмяна на веществата. Но дали е така?!
По-бърз метаболизъм за веганите, моля!

Науката никога не спи, това го знаем. А, убедени сме, едно от последните й открития отново ще предизвика дискусия сред представители на гилдията, имайте ни думата.

Преди броени дни екипът на американския доктор Нийл Барнард "откри", че веганите вероятно имат по-бърз метаболизъм. Звучи чудесно, но нека хвърлим едно око на...

Проучването

Хора с проблеми в теглото били подложени на вегетариански нискомазнинен хранителен режим. Резултатът: метаболизмът на участниците изведнъж сериозно "се забързал".

За да разбере защо се получава така, доктор Барнард решил да "надникне" в няколко мускулни клетки и тогава разбрал как точно стават работите:

Ученият видял, (каква изненада!), че инсулинът транспортира захар и протеин през кръвообращението към клетката. Видял и нещо друго обаче. Това, че в клетките на индивидите, спазващи високомазнинен хранителен режим, нахлуват и някакви мастни образувания, които експертът нарекъл "капки".

Същите пречели на инсулина да си върши работата нормално и да снабдява клетката с важни нутриенти.

"Представете си ситуацията като влак в пиков час", шегува се д-р Барнард. "Вие сте инсулинът, който се опитва отчаяно да влезе вътре. Ама не му се получава, защото тълпа от хора - мастните капки, му препречва пътя".

Какво общо има това с метаболизма? Доста, твърди ученът.

"Ако захарта бъде възпрепятствана да стигне навреме до клетките и не се конвертира в енергия, тя започва да се складира, което пък няма как да не навреди на процесите по обмяната на веществата".

Всичко това дава право на д-р Барнард да заключи, че веганите, които похапват най-вече плодове и зеленчуци и като цяло – продукти с ниско съдържание на мазнини, би трябвало да имат метаболизъм на... високоскоростен влак. Честито!

Нашият коментар

inm.comСъветваме ви да не взимате твърде присърце резултатите от експеримента на специалиста.

Най-напред, става въпрос за едно-единствено изследване, резултатите от което не ни дават право да правим глобални заключения.

Второ, важно е да се отбележи, че в експеримента участват хора с проблеми с теглото. Иначе казано, става въпрос за определен таргет от участници. Не се знае как продължителното неядене на месо ще се отрази на онези без проблеми с килограмите. 

Плюс това, както имахме възможността да заявим тук, мазнините никога не са били враг на клетката. Обратното. Така че не сме сигурни, че премахването им от менюто е особено здравословно решение.

И не на последно място: имайте предвид, че въпросният доктор е автор на един милион книги, открито рекламиращи вегетарианския начин на живот. Правете си заключенията сами =) 

А ако все още сте твърде решени да ставате вегани, нека ви обърна внимание накрая и на още един експеримент – на себе си :)

Вече знаете, а може би – не, че съм вегетарианка повече от осем години. Да, храня се преобладаващо със зеленчуци, плодове и такива неща. И?

Ами, не бих казала, че метаболизмът ми е станал бърз и яростен. А ако нямам проблеми с теглото и изгарянето на калории, то това е най-вече, защото се опитвам да спортувам редовно и да съм максимално полезна за себе си.

Изводът е, че, в известна степен, теорията на Нийл Барнард може и да е вярна. Не е изключено даже преминаването към веганство да окаже положително въздействие върху организма на някои хора, но... Не на на всички. И не на 100%. Пак стигаме до любимия ни факт, че универсални истини няма. 

Така че следващия път, когато видите заглавие в медиите от сорта: "Веганите са по-слаби, имат по-бърз метаболизъм и живеят повече", имате пълното право... да изядете една пържола. Дори - две. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 07.03.2012 | 17:42
    Бати боклука е тоя... Искам да добавя също, че начало на всяка една диета или промяна в начина на хранене довежда до подобни метаболистични (ебати думата) процеси :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април