Плодовете, които не трябва да смесвате

Тези комбинации затрудняват храносмилателната ви система
Плодовете, които не трябва да смесвате

Чели сме хиляди неща и вероятно някои от вас се заблуждават, че купа плодове и/или зеленчуци е най-добрата храна. Затова бързо поглеждате какво има в хладилника и се заемате да го набутате в една чиния. Това е грешка! Киселинни, сладки или неутрални – ако не категоризирате плодовете си така, когато ги комбинирате, то имате нужда от бърз урок преди да стане време за следващото хапване. Важно е да знаете, че не е хубаво да смесвате плодове и зеленчуци.

На второ място, не бива дори да комбинирате някои плодове с други. Това основно зависи от скоростта на храносмилане на различните плодове и зеленчуци. Много комбинации, които правите, вероятно затрудняват оптималното храносмилане и асимилиране на полезните съставки.

Ето как можете да решите какво да сложите в купата си следващия път: 

Пъпеш с диня

Пъпешите трябва да се консумират самостоятелно. Те се смилат по-бързо от останалите плодове, тъй като съдържат много вода. Не ги смесвайте с диня, дори и с мед.Никога не смесвайте киселинни и сладки плодове

Опитайте се да не смесвате кисели плодове, като например грейпфрути и ягоди, или полукиселинни като ябълки, нарове и праскови, със сладки плодове като банани и сливи. Подобни комбинации затрудняват храносмилането и провокират киселини в стомаха. Можете обаче да смесвате киселинни с полукиселинни плодове.

Никога не смесвайте плодове със зеленчуци

Плодовете и зеленчуците се разграждат по различен начин. Плодовете имат по-бързо темпо на храносмилане и в действителност според много диетолози те вече частично са усвоени от момента, в който достигнат до стомаха. Също така плодовете имат по-голямо съдържание на захар, нещо, което може да попречи на храносмилането на зеленчуците. По същата причина човек не трябва да смесва портокал с моркови, тъй като когато се приемат заедно, те могат да причинят киселини и излишен жлъчен сок.

Никога не смесвайте нишесте с високо съдържание на протеини

Само няколко плода имат нишестена природа (най-вече банани) и зеленчуци като царевица, картофи, грах. Никога не трябва да ги смесвате с висококачествени протеинови плодове и зеленчуци като стафиди, гуава, спанак и броколи, защото тялото ви се нуждае от киселинна основа, за да смила протеини и алкална основа, за да усвоява нишестето.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април