Никога не яжте хляб с тези храни!

Никога не яжте хляб с тези храни!

Хлябът е една от най-обичаните, но и най-мразени храни. За някои е неизменна част от ежедневното меню, а други са го отрекли напълно. 

Хората открай време са яли хляб, но днес често го свързваме с качване на излишни килограми. Съществуват цели хранителни режими, които се концентрират върху изключването му. Хората, които пък се кълнат в него, могат да изядат и по 10 филии на ден. 

Доколко са разумни обаче крайностите и в двете посоки и колко хляб е прекалено много хляб? Диетолозите се произнасят по този въпрос. 

Здравият човек може да яде две-три филийки хляб на ден. Това казва пред "Москва 24" диетологът и алерголог-имунолог Марина Аплетаева, цитирана от Рамблер.

Диетолозите дават и друг важен съвет - не бива да комбинираме хляба с някои храни, защото това може да ни донесе някои здравословни проблеми, пише "Една".

Ето с кои храни не бива да ядете хляб:

Месо - не яжте месото с бял хляб, може да го хапвате с пълнозърнест. Като цяло е добре да избягвате да хапвате тежки меса в комбинация с хляб, защото затормозявате храносмилането.

Гъби - гъбите сами по себе си са доста тежка храна и не е удачно да ги хапваме с хляб. Може да си докараме храносмилателни проблеми.

Мариновани зеленчуци: краставици, домати, кисело зеле - тази комбинация от храни може да причини киселини и лошо храносмилане.

Сладка, конфитюри - всички обичаме филийка, намазан със сладко, но диетолозите съветват да не го правим. Първо, това може да доведе до бързо наддаване на тегло. Второ, тази комбинация от продукти води до подуване и образуване на газове.

Картофи – те са много богати на въглехидрати и ако се комбинират в едно хранене с хляб, това може да доведе до излишък от въглехидрати в организма. Това от своя страна може да доведе до завишени нива на кръвната захар и наддаване на тегло. Ако обичате да ядете хлебни изделия с картофени ястия, трябва да добавите растителни храни, богати на фибри: зеленчуци, листни салати, зеленчуци. 

Мляко - диетолозите предупреждават да не ядете тези два продукта заедно, тъй като това може да причини подуване на корема и газове. За да предотвратите този проблем, можете да изберете пълнозърнести хлебни изделия и млечни продукти с минимално съдържание на мазнини.


 
 
 

ключови думи:
хляб

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май