Натъпках се и съм напът да заспя...

Защо понякога рискуваме да се озовем от масата в кревата
Натъпках се и съм напът да заспя...

Утре е Денят на благодарността, което по никакъв начин не би трябвало да ви интересува, освен ако не сте емоционално или пък политико-правно обвързани със САЩ или Канада. Отбелязвам го само, защото е добър повод да разнищим едно явление, на което ще станем жертви само около месец по-късно. Става дума за епичното празнично преяждане и последиците от него. В дългосрочен план те се изразяват в няколко килограма в повече и това е напълно разбираемо, но в краткосрочен аспект става дума за онази сънливост, която толкова много хора не могат да проумеят и до днес.

Американците обвиняват пуйката, която традиционно присъства на трапезата им в предпоследния четвъртък на месец ноември. Защо нея ли? Защото в нейното месо има триптофан. Триптофанът е незаменима аминокиселина, от която мозъчните ни клетки произвеждат невротрансмитера серотонин. Когато нивата на серотонин са високи, в тялото ни възникват много от метаболитните промени, характерни за животните, които потъват в зимен сън – забавено дишане, занижена телесна температура, забавена перисталтика и др.

bf05c44d-7341-6ae7-78c4-4b453ba9c8f8inm.comТолкова малко празници, толкова много триптофан...

Друг важен детайл е, че серотонинът на свой ред може да бъде конвертиран в мелатонин при отсъствието на светлина (неслучайно празничната вечеря е с най-голям приспивен потенциал), а последният е известен още и като "хормон на съня".

Второто уточнение е още по-важно и касае начина, по който триптофанът се придвижва напред-назад в тялото. Той и другите аминокиселини не могат да влязат просто ей така в мозъка и затова използват транспортните услуги на едни специални протеини. Триптофанът обикновено е в много по-малки количества от останалите аминокиселини, които се опитват да се натъпчат в телесния транспорт, и съответно влиза в ролята на малцинство по линията кръвообращение – мозък. Това означава доста оскъдни количества суровина за производството на серотонин и сравнително нисък приспивен ефект.Първото уточнение, което следва да направим тук, е, че триптофан има не само в пуешкото. Също толкова (ако не и по-) добри източници на аминокиселината са свинското, пилешкото, телешкото, рибата, яйцата, да не говорим за сиренето. Ето защо не само американците, но и ние имаме съмнителното удоволствие да си припадаме в чиниите по национални празници.

f9e30b6d-d45b-4979-c902-26bcfde5a03einm.comТова е така до момента, когато в играта влизат въглехидратите под формата на картофено пюре, питка, ошав, тиквеник, баклава, да продължавам ли? Точно този прекрасен миг се характеризира със завишена секреция на инсулин, който, наред с разни други неща, способства и абсорбирането на аминокиселините от мускулите. За разлика от другите аминокиселини обаче, по-голямата част от триптофана остава незасегната от този процес и остава в кръвообращението. Така той получава удоволствието да се вихри като футболен хулиган в автобус 280, пътуващ към мозъка, от който ще слезе на пълчища, ще бъде преобразуван в серотонин, а вие ще бъдете преобразувани в купчинка насред масата.

Разбира се, това никак не е всичко, а може би дори не е основното. Каквато и храна да погълнете в количествата, характерни за празничните угощения, тя може да ви приспи. Наясно сте, че храносмилането изисква енергия, а храносмилането на купища ядене изисква купища енергия. Добавете към уравнението едно... не – три! питиета и ви обещавам сладки сънища, независимо от менюто и от празника.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април