Направи си: здравословен шейк

Универсална матрица за приготвяне на шейк у дома: задължителните съставки, без които не може
Направи си: здравословен шейк

Доста често даваме рецепти за шейкове, но истината е, че всеки може сам да си спретне любимия си вариант или просто този, за който има продукти в момента :) Комбинациите са хиляди, а с няколко експеримента ще се научите и да смесвате съставките успешно за получаването на желаната консистенция.

Е, все пак е добре да знаете основните типове продукти, без които никой шейк няма да е истински здравословен и вкусен. Ето ги и тях:

Протеин

Засища за дълго и дава енергия. Естествено, една консерва риба тон, разбита с ледени кубчета и спанак, например, не е най-приятно звучащата рецепта за шейк, а? 200 милилитра мляко пък не съдържат достатъчно количество белтъчини...

Точно тук идва протеинът на прах – една мерителна лъжичка е напълно достатъчна, за да даде необходимите супер сили на вашия шейк. Вкусът и видът на протеина са личен избор :)

Може да се замени успешно с известно количество извара, стига да понасяте вкуса и консистенцията, която неминуемо ще бъде по-гъста.

inm

Мазнини

Най-добре есенциални мастни киселини, нали така?

Взимаме ги от различни ядки – орехи, бадеми, шам-фъстък, или от кокосово мляко и олио от ленено семе. 2-4 супени лъжици ядки или 1-2 олио са допустимият максимум.

inm.com

А, да, не забравяйте, че ядките е най-добре да са сурови и в никой случай карамелизирани или осолени.

Овкусители

Това са плодовете и зеленчуците. Именно те дават тема на шейка ви – вкус, цвят, аромат :)

inm.comСмята се, че дребните плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки, касис и т.н.) са най-добрият избор – имат по-малко захар и повече фибри.

Ако искате повече енергия, използвайте тропически плодове като манго, банани, ананас, тъй като те имат повече "бързи" въглехидрати.

По отношение на зеленчуците, листните са класика: магданоз, спанак, всякакви зелеви растения, броколи. Повечето са с неутрален вкус и лесно могат да се съчетават.

Препоръчителните дози са пълна чаена чаша (не халба!) дребни плодове, половин до цяла чаша нарязани тропически плодове, а със спанака и зелето, например, можете да злоупотребявате целенасочено ;)

Допълнителни съставки

Тези са по избор и целта им е да повишат хранителната и здравословната стойност на вашия шейк.

Тук влизат лененото семе и чията, грах на прах (грахов протеин), чисто какао и други.

Течности и лед

Е, без тях не може. Вода, прясно или кисело мляко, кокосово или соево мляко – изборът е ваш.

Ледът пък придава освежителния ефект на готовия шейк, който през лятото е страхотен бонус.

Личният ни съвет е да не ползвате сокове – винаги е по-добре да сложите пресен плод, вместо преработената му и втечнена версия. И обезмасленото прясно мляко също не е най-добрият вариант.

Рецепта за любим наш шейк? Още утре сутрин :)

inm.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април