Най-честите заблуди за "здравословната" постна храна

Най-честите заблуди за "здравословната" постна храна

Заради придобиващата все повече популярност мода на веган храненето, много хора смятат, че се хранят по-здравословно само защото се отказват от животински храни. Заблуда или истина е това? Диетолози и медици се обединяват около мнението, че дори при консумацията на постни храни като зеленчуци и плодове, хората допускат съществени грешки за сметка на здравето си.

Това са най-често срещаните грешки в постната кухня:

Готвене единствено с вредни растителни масла и повишена употреба на маргарин, които са още по-вредни. Използват се мазнини, които не са близки до човешките, и все още не са "традиционна постна храна".

Хранене със силно преработени продукти. Много хора причисляват чипсовете и сладкишите с маргарин към постните храни. Както и така наречените "плодови” и газирани сокове. В това число можем да добави и пържените картофи, но това не ги прави здравословни.

Соята също е постна храна, но много хора все още не знаят, че всъщност не е толкова здравословна. Тази храна с високо съдържание на протеини идва за първи път в Америка около 1930 г. и се превръща в предполагаема "здравословна храна" поради евтиното си производство. Много хора днес я смятат за опасна храна. Традиционната употреба на соя в азиатските страни се свързва предимно с малки количества ферментирали соеви продукти (тофу, соев сос).

Консервираните риби са често срещан избор, макар да не са постни, и се консервират в рафинирани растителни масла, най-често слънчогледово и соево. Както вече разбрахме, растителните рафинирани масла не могат да бъдат безопасни. Особено, когато хората, които постят, вече ги консумират прекомерно.

Като заместители на млечните продукти се използват кремове на растителна основа, сирена на растителна основа или растителна сметана. Отново - това са храни, пълни с опасни частично хидрогенирани растителни масла.

Млякото се заменя с купено от магазина растително мляко, което ако е "бадемово" съдържа толкова бадеми, колкото златни рибки има в басейн с пирани.

Рафинираните въглехидрати са значителен източник на наситени калории, защото най-лесно е да си купиш хляб и да го намажеш със зеленчуков пастет, да отидеш в пекарна за постна пица, да намажеш бял или пълнозърнест хляб с маргарин.

Прекомерният прием на захар прави много хора щастливи, защото захарта е 100% постна храна. По-често срещате тези, които постят на захар, отколкото тези, които постят на вода.

С какво да заместим вредните постни храни?

Повечето хора не могат да си позволят качествени растителни масла, както и натурални, растителни мазнини, поради финансовата разлика между тях и вредните масла и маргарин, а това е сериозен проблем. Въпреки това, ако сте загрижени както за постенето, така и за здравето, това е нещо, за което трябва да помислите навреме. Подготовката както финансова, така и организационна всъщност носи съществената разлика между здравословното и нездравословното гладуване.

Маслата или олиото, които са препоръчителни за използване по време на постене, са зехтин, нерафинирано палмово масло, кокосово масло, какаово масло - в салати, а за готвене - сусамово масло, масло от тиквени семки и масло от шафран, фъстъци.

Изхвърлете преработените снаксове и чипсове и ги заменете с ядки - печени фъстъци, орехи, бадеми, плодови и зеленчукови чипсове, тиквени и слънчогледови семки, пуканки (не за микровълнова, а домашно приготвени).

Елиминирайте соята (с изключение на ферментиралата и органичната) и продуктите, които я съдържат. Добре е понякога да ядете сирене тофу и понякога тамари/соев сос. Избягвайте всичко останало, особено соевия протеин.

Ако сте решили да консумирате риба по време на постите, използвайте прясна риба, а не от консерва. Пригответе колкото е възможно повече прясна риба, а ако обичате лаврак, пригответе го на фурна, запържете го в зехтин или го задушете с добавка на зеленчукови сосове.

Забравете сладкишите. Не използвайте бяло брашно, но и не прекалявайте с пълнозърнестото брашно и овесените ядки, макар да са по-добра алтернатива. Гответе пълнозърнести храни и ги пригответе правилно, използвайте повече картофи, тиква и кореноплодни зеленчуци вместо тесто, паста и брашно.

Използвайте колкото се може повече пресни зеленчуци. По време на постите трябва да внимавате да не прекалите със захарта и нишестето. Заменете предимно богатото на нишесте меню със салати, карфиол, броколи, зеле, чушки, тиквички, патладжани.

Не вярвайте на погрешното схващане, че здравословната храна се купува в магазините за здравословни храни. Има добри и лоши продукти.

Пригответе ястия с домашно кокосово мляко (или други домашни млека на растителна основа, направени по същия метод). Днес можете да закупите и висококачествено мляко, но избирайте внимателно и четете състава.

Поради прекомерния прием на нишесте по време на гладуване, сладкото трябва да се избягва напълно. Изберете плодове, може би сушени.

Това е подходящият момент да въведете стевия в живота си и да започнете да правите студени чайове с нея, вместо да пиете сокове от магазина. Заложете на домашен компот без добавена захар.

Важно:

Много растителни храни са добър източник на протеини. Човек, който използва кореноплодни зеленчуци, зърнени храни и ядки, ще може да получи достатъчно протеин. Заложете на боб, леща, нахут - това са чудесни варива, които могат да ви снабдят с протеини, но не прекалявайте с тях, защото могат да бъдат тежки за стомаха, пише zdrave.to.

ключови думи:
постни храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май