Най-измислената чернодробна рецепта

Защото всеки готви според вкуса си
Най-измислената чернодробна рецепта

За да не си обясняваме тепърва защо дробът е важна храна, която трябва да се консумира редовно, заповядайте в този текст. В него можете да прочетете и едно от основните оплаквания, които съществуват по отношение на този иначе важен орган: специфичен вкус и сложност на приготвяне. Всъщност, с тази рецепта преодоляваме и двете предизвикателства. Измислена е от мен и е в синхрон с личните ми вкусови предпочитания, но подозирам, че като нищо ще допадне и на вас. И така, заредете се с:

  • Килограм и половина черен дроб (говежди, свински)
  • 2 чаши ориз
  • 3-4 глави лук
  • 3-4 червени чушки
  • 3-4 моркова
  • 500 гр доматено пюре
  • 100 гр масло
  • сол, кимион и черен пипер на вкус
  • накълцана на ситно връзка магданоз
  • знам, че на снимката се виждат и гъби, но това е защото тя е от друго ястие. Извинете!

Начин на приготвяне:

Дробът се нарязва на парчета* с големина 2х2 сантиметра и се запържва леко в половината масло, след което се поставя в достатъчно голям керамичен (или йенски) съд за печене. В останалото масло също толкова леко се запържват оризът, заедно с всички нарязани наситно зеленчуци, без магданоза. Всичко това отива в съда при черния дроб и се залива с доматеното пюре, плюс още 3-4 чаши вода, колкото да се удовлетвори съотношението 1:3 за ориз:течности. Добавят се подправките, всичко се разбърква и се слага да се пече покрито на около 160-180 градуса. Дайте му около два часа или достатъчно време, за да се сготви оризът. След готовност поръсете със свежия магданоз.

Обещавам ви, че с тази рецепта ще се убедите, че няма такова нещо като сух дроб. Съветът ми е да устоите на изкушението да си я приготвяте всяка седмица, за да не предозирате. Сериозно, в това нещо има толкова много витамин А, че трябва бъде обявено извън закона.

Ако пък случайно го опитате и ви хареса, отбийте се при нас във фейсбук, за да ми кажете едно мерси.

* Някои кулинари препоръчват предварителното му изкисване в мляко, за да се неутрализира специфичният вкус на кръв, но аз лично не съм видял особен ефект от тази стъпка.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април