Наистина ли консумацията на моркови подобрява зрението?

От кои витамини се нуждаем, за да подобрим зрението си?
Наистина ли консумацията на моркови подобрява зрението?

Има много митове, които родителите използват всеки ден, за да накарат децата си да се хранят здравословно. Всички сме чували: "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен", "спанакът ще ви направи силен като Попай" и "яденето на моркови помага да гледате в тъмно ". От foodpanda, разгледаха няколко теории дали наистина консумацията на моркови, подобрява зрението на човек. И все пак зайците не виждат добре в тъмното, независимо от приетото количество моркови. 

Преди време, се е провело проучване наречено Сините планини, което изследва връзката между приема на витамин А и влошаващото нощно виждане при възрастните хора. Проучването показва, че хората, които съобщават, че имат лошо зрение, са яли повече моркови за подобряване на зрението си. Но това не помогнало на всички.

Загубата на зрението докладвано от хората в проучването на очите се дължи основно на свързани с възрастта причини, а не на хранителна проблеми, което обяснява защо зрението не се подобрява, независимо от това колко моркови са изяли.

Всъщност, не количеството на изядените моркови ще подобри зрението ви, а една добре балансирана диета. Режим на хранене с достатъчно количество витамин А, желязо и други провитамини са от съществено значение за здравето на очите.

Има два вида на витамин А: ретиноиди и каротеноиди. Каротеноидите са тези, които повлияват вашето зрение и те се набавят не само чрез морковите. 

Това, което е установено от многото проучвания е, че ниското съдържание на витамин А може да доведе до нощна слепота и други очни проблеми. Намаленото нощно виждане е един от най-ранните признаци на недостиг на витамин А, въпреки че хората рядко се оплакват от нощна слепота, докато не стане наистина тежко.

Недостиг на витамин А се среща най-рядко при хората в Австралия. 

Изводът е, набавяйте си витамин А, но ако искате да подобрите своето зрение, трябва да приемате цинк и желязо.

Източник - БГНЕС

ключови думи:
витамини зрение моркови

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март