Лесни начини да ускорим метаболизма

Приемът на течности трябва да се увеличи
Лесни начини да ускорим метаболизма

Метаболизмът е химически процес в нашето тяло, който може да се опише като скоростта на изгаряне на калориите, които приемаме всеки ден. Всеки организъм има различен метаболизъм. Някои от нас си хапват повече, но винаги са слаби и в добра форма, а други дори и ограничавайки се имат проблеми с килограмите.

При слабия метаболизъм калориите се изгарят по-бавно в тялото и някои остават в организма. Докато при високия можем да ядем много и калориите да се разграждат много по-бързо. Има хора, които наследяват бързия метаболизъм от родителите си. Проучване показва, че мъжете са склонни да изгарят повече калории от жените, дори докато си почиват. Популярно е схващането, че след 40-годишна възраст метаболизмът ни се забавя. Въпреки че не можем да контролираме възрастта, пола или гена, има и други начини за регулиране на метаболизма. Ето кои са те:

Прием на повече вода и други течности

Водата може да стимулира метаболизма ни, затова е хубаво на ден да пием между 6 и 8 чаши, в летните дни даже повече. Не трябва да забравяме, че при най-малкото дехидратиране на организма ще забавим метаболизма си. Например пиенето на студена вода преди хранене свива стомаха и ни кара да се заситим по-бързо.

Ядене на всеки 3 часа

Хубаво е да не прескачаме хранене през деня, защото понякога заради това се тъпчем по-късно. По-добре е да ядем между 4 и 6 пъти на ден, през 3 часа. Това ще подпомогне метаболитните процеси, в противен случай ще натрупаме повече излишни мазнини. Когато ядем тежки ястия с по-голям интервал между тях, метаболизмът също се забавя. По-малки и леки порции, редуващи се на по-кратък интервал от време, са за предпочитане, защото тогава се изгарят повече калории.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април