Ако запитате коя е най-популярната кулинарна вкусотия на турската кухня, сигурно ще ви посочат на първо място кюфтето (на турски се казва кьофте). Турците го наричат "кралят на софрата". Освен това кюфтето има най-много разновидности в сравнение с останалите турски кулинарни вкусотии, които не са никак малко.
В Турция се приготвят и консумират около 290 вида кюфтета. Като се има предвид, че в страната има 81 окръга, излиза, че в редица райони се приготвят и консумират по няколко вида. Което означава, че на една и съща трапеза може да ви предложат няколко вида кюфтета.
Различават се по начина на приготвяне, вида на месото, подправките и др. Една част имат географски названия - Измир кьофтеси, Инегьол кьофтеси..., други - според начина на приготвяне - Ъзгара кьофтеси, Сулу кьофте, Ичли кьофте, сатър кьофте.
Думата е навлязла в турския език от персийски, където има значението "да набиеш, да начукаш, да разбиеш", но иранското блюдо няма нищо общо с турското кьофте.
Турците са заимствали персийската дума и както става при почти всяко ястие, са добавили толкова много местни методи и съставки към този вкус, че се е получило нещо съвсем ново и различно. В Турция кюфтета се приготвят от телешко, агнешко, овнешко или козе месо.
Днес ви представяме един от видовете, които са най-популярни в Турция и се приготвят есно и бързо - Инегьол кюфте.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- телешка кайма - 1 кг. двойно смляна
- агнешка кайма - 500 г двойно смляна
- вода - ½ ч.ч.
- лук - 1 глава
- чесън - 2 скилидки
- сода бикарбонат - 1 с.л.
- лимонов сок - 1 с.л.
- кимион - 1 ч.л.
- яйца - 1 бр.
- хляб - 2 филии сух
- сол - 1 ч.л.
- черен пипер - 1 ч.л.
Смесваме в дълбок съд каймата с предварително накиснатите във вода и изцедени филии хляб и водата, след което разбъркваме сместа 10 минути.
Покриваме с фолио за свежо съхранение и поставяме в хладилник за 24 часа.
На сутринта към сместа добавяме содата, разбъркана с лимоновия сок, смлените лук и чесън, както и останалите подправки.
Разбъркваме каймата за още 10 минути. От нея оформяме кюфтета. Прибираме кюфтетата в хладилника до вечерта.
Изваждаме кюфтетата 10 минути преди да ги приготвим. Пържим ги в тефлонов тиган без мазнина или на скара.
Изочници: БТа, готвач.бг.
Добави коментар