Късната закуска може да ви разболе

Късната закуска може да ви разболе

Лятото предразполага да се пропускат някои от яденетата за деня, тъй като времето е горещо и апетитът намалява. Особено ако човек се отдаде на дълга ваканция, е възможно и напълно да промени хранителните си навици. Да установи например, че спокойно може да мине без закуска или пък да се откаже от вечеря, защото с полупразен стомах се спи по-добре. Още повече че манията да се съкращава максимално времето, в което се яде, става все по-заразителна заради проучвания, доказващи ползата от периодичното гладуване.

Ново проучване на Барселонския институт за глобално здраве обаче е показало, че

късната закуска увеличава риска от диабет тип 2

Той е с 59% по-висок при хора, които правят първото си ядене за деня чак след 9 часа в сравнение със закусващите преди осем. Испанските изследователи заедно с френски колеги са проследили начина на хранене на повече от 100 000 души, както и здравословното им състояние. Открили са, че рискът от диабет има връзка не само с това, което консумираме, но и кога го ядем. "От биологична гледна точка това е обяснимо, тъй като е известно, че пропускането на закуската влияе върху контрола на глюкозата и липидите, както и на нивата на инсулин”, казва Анна Паломар-Крос, ръководител на изследователския екип.

Участвалите в проучването хора са били наблюдавани в продължение на седем години. През това време 963 от тях са проявили диабет. Повечето редовно закусвали след 9 часа или пък направо обядвали. Също така някои правели последното си хранене около 22 часа. Затова учените смятат, че и късното вечеряне увеличава риска от диабет и продължителното гладуване е полезно само ако се извършва чрез ранни закуска и вечеря. "Нашите резултати показват, че първото хранене преди 8 часа сутринта и последното хранене преди 19 часа може да помогнат за намаляване на случаите на диабет тип 2”, обяснява Манолис Когевинас от изследователския екип.

Това проучване надгражда по-ранни тестове, които са установили, че

при пропускащите закуска има около 27% по-висок риск от инфаркт

в сравнение с редовно закусващите. Доктор Лия Кейхил посочва, че подобна степен на риск може да не изглежда толкова тревожна, но тя подкрепя тезата, че приемането на здравословна закуска всъщност ни предпазва от някои заболявания. И не е добре да се отказваме от нея или пък да я заместваме с нещо сладичко, което пъхаме в уста, докато приготвяме децата за училище или бързаме за работа.

Първото хранене за деня трябва да е питателно, за да осигури на тялото необходима за деня енергия. "Ако го пропускате, може да наруши нивата на хормоните в организма си, включително свързаните със стреса. Да изпитвате нервност и силен глад, който да доведе до преяждане по-късно през деня”, предупреждава диетологът Доминик Андреоли. Това е така, защото тялото изпада в калориен дефицит. До мозъка достигат импулси, че трябва да му бъде осигурена енергия чрез съществуващи запаси. Докато това се случва обаче, в центровете за глада непрекъснато се изпращат сигнали за необходимост от хранене. И колкото повече огладнявате, толкова по-малко воля ще имате да не ядете. Или пък непрекъснато ще мислите за всички неща, които обичате да консумирате.

Направено сред тийнейджъри проучване е показало, че пропуснатата закуска се отразява и на когнитивните способности. Участвалите в него доброволци са били на възраст между 12 и 15 г., като половината са били помолени да се въздържат от сутрешно хранене за известно време. След това всички са били подложени на тестове за визуално търсене. Закусвалите са показали по-добри резултати, което според учените е доказателство, че

сутрешният глад се отразява и върху концентрацията

Той също така води до спад в нивата на кръвна захар. Повишава кръвното налягане, предизвиквайки мигрена и главоболие. Някои изследвания дори твърдят, че може да причини косопад, ако доведе до опасно ниски нива на протеини.

Пропускането на закуска също засилва желанието за сладки и мазни храни. По тази причина е много вероятно да надвишите препоръчителния ви дневен прием на калории. И желаното слабеене, заради което я избягвате, да не се случи.

 

Затова едно богато на протеини ядене сутрин, включващо неща като яйца, кисело мляко, ядки, сирене, плодове, зеленчуци, колбаси или бяло месо, може да се окаже далеч по-добър вариант за всякакъв тип диета. То ще осигури всички необходими неща на организма, който е бил за часове в покой през нощта, и ще го подготви енергийно за новия ден, пише "24 часа".

ключови думи:
закуска

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май