Коктейли за летните горещини, които можем да си направим вкъщи

Коктейли за летните горещини, които можем да си направим вкъщи

Лятото е популярно с големи жегите. Независимо, че едни дни са по-топли, а други малко по-хладни, винаги човешкото тяло се нуждае от много течности. Ако сте от тези, които искат да разпуснат в горещините, но само вода не ви е достатъчна, предлагаме ви няколко идеи за летни коктейли, които може да си направите сами вкъщи.

Разбира се, не е нужно да запомняте едно към едно рецептите, защото с повече въображение смесването на различни напитки може да ви достави толкова вкусово удоволствие, колкото и най-добрият барман не може.

Никола Несторов е бартендър или с други думи човекът, който прави коктейли зад бара. Работното му място е в столичния Студентски град и на ден му се налага да прави стотици коктейли. Той споделя рецептите на най-поръчваните питиета, които могат да ни разхладят в домашния условия.

"Маргарита"

"Маргаритата се прави с текила, фреш лимон и вид от известен портокалов ликьор, произвеждан във Франция. Самата красота на този коктейл идва от начина, по който изглежда в готов вид. Чашата трябва да има венец от сол и задължително да е охладена. Съставките в количествен план са: 50 мл. Текила, 15 мл. фреш лимон и около 30 мл. от портокаловия ликьор. Всичко се разклаща хубаво за около 30 секунди в шейкър и след това се налива в чашата", споделя Никола.

Историята на този коктейл също грабва вниманието. Съществуват няколко легенди за първата направа на "Маргари". Едната е от далечната 1942 година, когато клиент поръчал коктейл "Магнолия" на Панчо Моралес. Барманът не успял да си спомни съставките затова смесил портокалов ликьор на известна френска марка, текила и лимонов сок и назовал полученото "Маргарита" на името на цветето. Друга легенда пък гласи, че Карлос Дани Херера подготвял питие за вариететната артистка Марджъри Кинг, която употребявала единствено текила. За да угоди на мадамата, Карлос добавил в чаша с лед лимонов сок и превеждайки името на жената на испански нарекъл коктейла "Маргарита". И така след множество подобни случайности напитката започнала да се разпространява по цял свят и днес я пием с удоволствие. 

"Лонг Айлънд" 

"Второто предложение е коктейл, който е силно алкохолен. В съставките му има четири вида алкохол по 25 мл. и съответно става 100 мл. твърда напитка. Слага се текила - бял алкохол, бял ром, джин и водка. След това слагаме фреш лимон и се долива с някакъв вид кола, по наш вкус. Ако искате да го направите още по-приятен за окото, може да сложите лимончета за украса. Готовото произведение се нарича "Лонг Айлънд" (Long Island)". Той е един от най-известните коктейли от световен мащаб", разказва барманът. Ако трябва да бъдем честни появата на тази алкохолната смесица е съвсем, съвсем скорошна. Направена е за пръв път преди 39 години от барман на име Роузбъд Бът в Хамптън Бейс, Лонг Айлънд (до Ню Йорк, САЩ).

"Мохито"

"Мохитото е третото и най-популярно предложение. То се прави с ром, сода, лайм, листенца мента и натрошен лед (задължително). Въпросът е, че трябва да нарежем половин лайм, да го сложим на дъното на чашата с малко кафява захар и да се натъпка хубаво. В домашни условия това може да стане с дръжката на ножа. Целта е зеленият лимон да пусне своя сок, след това се взима ментата (около 10-15 листенца), леко се втриват в ръката, за да може да се усети ароматът и ги слагаме в чашата. След това започва добавянето на напитките - първо сипваме ром и хубаво натрошаваме леда, взимаме лъжица и разбъркваме хубаво, за да се разпръснат съставките из цялата чаша. На финала доливаме сода и мохитото е готово в домашни условия", уточнява Никола Несторов и допълва, че ако не сме любители на алкохола може да пропуснем сипването на ром, а вместо това да добавим сок по наш вкус.

Мохитото е традиционен кубински коктейл, но много разпространен по цял свят, включително и в България. Според историци той е първият създаден в света коктейл, приготвян още през 16 век. Предполага се, че тогава се е казвал "El Draque" (Елл Дракее), в чест на мореплавателя Сър Франсис Дрейк. Днешното му име вероятно произлиза от кубинската субстанция "mojo" (мохо), която се прави от лимон и служи за ароматизиране на кухненски съдове. Друга теза е, че то произлиза от испанското "mojadito" (мохадиит), което в буквален превод означава "леко влажно".

Разбира се това са една малка част от коктейлите, които може да си направим вкъщи. Разнообразието от напитки, алкохолни или не е голямо. Затова ако желаете да се разхладите, просто си вземете любимото питие, добавете няколко бучки лед и се отпуснете в летните горещини. Ако все пак сте решили да добавите алкохол, то бъдете внимателни, защото в големи количества може да бъде опасен за здравето и да развали почивката ви за секунди!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май