Кои са храните антидепресанти?

Разберете кои са основните продукти, които ще ви помогнат да се успокоите и да намерите баланс
Кои са храните антидепресанти?

Класацията на десетте полезни храни е изключително подходяща за онези, които изпитват силни емоционални вълнения. Благодарение на специфичния си състав тези продукти помагат да бъде овладяно напрежението и да се понижи нивото на стрес в организма.

Бразилски орех

За да поддържате доброто си настроение, са ви необходими само три ореха на ден. Благодарение на съдържащия се в тях селен те оказват успокоително въздействие на нервната система, ускорявайки емоционалното възстановяване на организма. За да подейства "ореховата магия" са ви необходими пресни орехи. Когато ги избирате, внимавайте да бъдат хрупкави и свежи, без аромат.

Червена боровинка

Една от най-полезните храни в природата. В нея се съдържат витамините А, К, Е, групата на витамин В, както и рекордно количество аскорбинова киселина, или витамин С. Той пък снижава нивото на кортизола, хормонът на стреса. Червената боровинка се препоръчва на хора, които изпитват тревожност, тъй като повишава настроението и нормализира общото психофизическо състояние. Освен това малкият плод въздейства благоприятно на съдовете, понижава нивото на "лошия" холестерол, и ни поддържа млади, заради високото съдържание на полифеноли.

Чай от лайка

Най-популярното успокояващо средство, което може да се намери във всяка кухня. Действието на лайката се обяснява със съдържащия се в нея апигенин. Чаят от лайка е изключително подходящ при безсъние. Важно е да се пие час-два преди сън, за да не се събудите сутринта с подпухнало лице.

Целина

Може и да сте изненадани, но целината е отлично противостресово средство. И за да се успокоят нервите помага не само приятният ѝ, хрупкав вкус, но и специфичният баланс на микроелементи в състава ѝ. Високото съдържание на калий, витамин С, B1 и Е влияе положително на емоционалното състояние, сваля напрежението и помага да овладеем стреса. Особено полезен е сокът от целина.

Маруля

Тя е богата на калций и калий, които помагат да се балансираме и много скоро да бъдем дзен. Идеално средство за хора, които страдат от раздразнение и безсъние. Но бъдете внимателни, ако имате проблеми с пикочната система и бъбреците.

Черен шоколад

В шоколада се съдържа веществото анандамин, което влияе на нивото на изработване на допамина, който пък отговаря за чувството на спокойствие и уравновесеност. Триптофанът в шоколада пък е известен като естествен антидепресант. Той ни помага да заспим по-бързо и сънят ни да бъде спокоен, намалява раздразнителността ни, агресията и повишава настроението.

Кайсия

Кайсиите са богати на витамин В2, който е изключително полезен при умствено напрежение, главоболие и освен това ни помага за по-добра концентрация. Яжте кайсии, за да се справите по-лесно с напрежението по време на изпити или работа над сложни задачи. Най-добре е да ги консумирате пресни, но и в сушен вид също са толкова полезни за емоционалното ни състояние.

Бадеми

Те са полезни не само за физическото ни здраве, като се борят със свободните радикали и така предотвратяват преждевременното остаряване, но и за емоционалното ни състояние. За това трябва да благодарим на витамин Е, който се съдържа в бадемите във висока концентрация. Именно той понижава емоционалното напрежение и ни "носи" вълна на спокойствие.

Моркови

Богати на витамин А, те ни помагат да нормализираме съня си. Яжте моркови всеки ден, за да предотвратите нервните пристъпи, или пък изпивайте чаша сок от моркови преди сън. Така ще заспите по-бързо и ще намалите тревожността, натрупана през деня. Важно е да спазвате златната среда. Ако прекалите с морковите, можете да станете сънливи, вяли и да страдате от главоболие.

Грах

Той е богат на глицин. Тази аминокиселина е прекрасно средство при преумора и изтощение на организма. Глицинът помага да изпитваме чувство на удовлетворение и покой, понижава раздразнителността и ни помага да преодолеем тревожността. Препоръчва се и на онези, които страдат от честа смяна на настроението.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април