Кои са заместителите на кравето млякo

И какво ги отличава
Кои са заместителите на кравето млякo

Кравето мляко в естествения му вид, когато наистина беше добивано от крави и не съдържаше добавки, дълго време имаше запазено присъствие на родната трапеза, заради здравословните си ползи. Днес то все по-отчетливо отстъпва мястото си на синтетични типове млека, пак заради здравословни причини.

Кравето мляко ли вече не е толкова полезно, или заместителите му съдържат много по-полезни съставки от него? За да се намери отговор на въпроса, трябва просто да съпоставим състава на кравето прясно мляко и най-разпространените му заместители – соево, бадемово, оризово мляко и кокосово мляко. Всеки от тези типове млека има своя нутриентен профил, с който е добре да се запознаем, за да правим максимално информиран избор между тях според нуждите си.

Краве мляко

Естественото краве прясно мляко е богат източник на витамин А, витамин D, калций, магнезий, калий и белтъчини. Уви, наличието на тези полезни съставки се компенсира от солидното присъствие и на потенциално опасни за здравето продукти като наситени мазнини, холестерол и лактоза (потенциален алерген, особено в детска възраст). Сред основните недостатъци на кравето мляко е и високата му калоричност.

Соево мляко

По отношение на състава си соевото мляко е най-близкият роднина на кравето прясно мляко. То е извлечено от соеви зърна и е с много близко съдържание на мазнини и белтъчини. В повечето случаи е и допълнително обогатено с калций и витамините А, В и D. Най-голямото му предимство идва от почти наполовина по-ниската калоричност и липсата на холестерол.

За специфични потребителски групи като жените в менопауза соевото мляко предлага високо съдържание на изофлавони, които помагат за намаляване тежестта на климактеричните симптоми.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април