Кои са "добрите" въглехидрати, помагащи в отслабването?

Кои са "добрите" въглехидрати, помагащи в отслабването?

Не всички въглехидрати са враг на тънката ви талия и здравето ви. Между вредните и полезните въглехидрати има съществени разлики. Най-важното е въглехидратите, идващи от добавени захари, да бъдат изключени от храненето и да се наблегне на природните източници на тази важна и незаменима група хранителни вещества.

А сред природните източници на полезни въглехидрати се открояват някои, които имат особен принос в контрола на теглото, дори в отслабването. Ако ги включвате редовно в храненето, усилията ви да постигнете мечтаната фигура няма да изглеждат толкова недостижими.

Кои са въглехидратите, които помагат в отслабването?

Диня

Динята е превъзходен сладък и сочен плод, чийто сезон е тук. Възползвайте се от това, защото тя е прекрасен начин да отслабнете. Богата е на фибри и вода, като това ускорява метаболизма и изхвърлянето на излишните течности и токсини от тялото.

Овесени ядки

Овесените ядки са калорични, заради което с количеството им трябва да сте внимателни. Но това не означава, че трябва да се плашите от тях, напротив. Овесените ядки сутрин могат да ви помогнат да отслабнете, защото дават усещане за ситост за много дълго, което ви предпазва от преяждане по-късно през деня.

Нахут

Нахутът е една от най-полезните бобови култури. Той е с нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишава рязко и прекалено кръвната захар, макар да съдържа въглехидрати. Той е много богат на растителни протеини и фибри, което помага в отслабването и поддържането на стабилни стойности на кръвна захар.

Тиква

Тиквата е много полезна в отслабването. Въпреки че съдържа въглехидрати, тя е богата и на фибри, много бедна на калории и с нисък гликемичен индекс. Освен това е прекрасен източник на витамините С, А, К и В6, които са много ценни в контрола на теглото и редукцията на мазнини.

Сладки картофи

Сладките картофи наподобяват тиквата по вкус и консистенция. Те са и също толкова богати на фибри и полезни въглехидрати, колкото нея. За разлика от обикновените картофи, които съдържат прости въглехидрати, сладките картофи са богати на сложни въглехидрати и изобилие от фибри, които са препоръчителни при всяка диета за отслабване.

Кафяв ориз

Винаги избирайте кафяв ориз пред бял. Рафинираният ориз е много богат на прости въглехидрати и е лишен от фибрите в състава си. За разлика от него, кафявият ориз е много по-здравословен избор, който ще ви помогне да отслабнете, пише za-jenata.bg. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май