Кога е готов кексът?

Ще ви посочим няколко съвета, които ще ви помогнат да намерите отговор на въпроса си
Кога е готов кексът?

Не мога да ви опиша колко много обичам кекс! То е такава силна любов, че понякога даже е плашеща. Хубавата новина е, че си имам у дома специалист по приготвянето на въпросния сладкиш. Мине се, не мине време и, хоп!, започвам да го тормозя да ми приготви любимото изкушение. Даже сега пак ще му напомня :)

Иначе, мен самата никак не ме бива по кексовете, признавам си. Най-трудно, например, ми е да разбера кога са готови. И понеже днес попаднах на малко информация по темата, реших да я споделя с вас в случай, че сте в подходящо кулинарно настроение. Започвам, вадете тефтерите и химикалите!

- На първо място, сладкишът показва сериозни сигнали на готовност, когато страните му започнат внимателно да се отлепят от формата за печене, а краищата му леко да се препичат. Един вид, между кекса и съда може да се образува своеобразна дупка. Ей в този момент можете да се приготвите за хапване и за точене на лиги.

- Още нещо: в средата си сладкото изкушение трябва да еластично и повдигнато като възглавничка. Направо да ти се прииска да полегнеш върху него, докато го гледаш! Леко го натиснете с пръст, за да усетите дали пружинира. Ако е така, значи скоро ще трябва да го изваждате от фурната. Честито!

- Трикът с клечката за зъби го знаете, предполагам. Забучвате я навътре в кекса и после я изкарвате – ако е чиста, значи печенето върви към приключване. Но както твърди добрата ни познайница от СЛАДКИШНИЦАТА – Антония, този метод е доста относителен, особено ако сладкишът е с ябълки или с друг плод, например. Все пак, нищо не ви пречи да извършвате въпросната процедура, ако ви се струва лесна и интересна.

Е, мисля, че с тези съвети ще успеете да докарате нещата до успешен край. И не се притеснявайте: кулинарните провали са също толкова запомнящи се като готварските шедьоври, с тази разлика, че първите в повечето случаи просто не стават за ядене... 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април