Какво означава гладът за солено

Необузданото желание за сол може да се дължи на някоя от тези причини
Какво означава гладът за солено

Специалистите са категорични, че зад всеки един хранителен избор стои много по-дълбок инстинкт на тялото.

Когато си забраняваме дадена храна, просто защото сме прочели някъде, че тя не е "полезна”, ние можем да нанесем реална вреда на нашия организъм.

Когато започнем да се интересуваме от диети и режими, от изключително значение е да знаем какви минерали и хранителни вещества са ключови за оптималното функциониране на тялото. 

Както гладът за сладко, така и гладът за солено има своите причини.

Но вместо да си забранявате дадени храни, да гладувате, а след това да се нахвърлите върху първата нездравословна "храна”, която видите, ето как да разпознаваме и да се справяме с желанието за солено.

 

·      Тялото е дехидратирано

Често бъркаме глада с жаждата. Поривът за солена храна може да е подтикнат от нуждата на тялото от вода. Солта има свойството да задържа вода. Вместо да  се тъпчете със снаксове и чипсове, пълни със сол, набавете си необходимите количества течности и усетете как се чувствате.

 

·      Стрес

Много от солените храни са също така и хрупкави. Когато сме нервни, ние имаме нужда още нещо хрупкаво, с което да се успокоим.

 

·      Пристрастяване към солта

Както при захарта, така и солта може да доведе до пристрастяване от страна на вкусовите рецептори. Честа практика при преработените, пакетирани храни е да се слагат големи количества сол, за да бъде по-трудно за нас да спрем да ядем, когато сме сити. Сетивата свикват с големите количества сол и се нуждаят от все повече, за да бъдат заситени.  

 

 

 

ключови думи:
диета сол хранене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април