Какви рискове крие веганството?

Какви рискове крие веганството?

Макар ползите за здравето от безмесното хранене да са доста, британска диетоложка, цитирана от в. "Дейли експрес", използва случая, за да припомни вредите от лишаването от животински продукти.

Нарастващата популярност на веганството напоследък може да се обясни с екологични и здравословни причини, както и с примера на знаменитости като Натали Портман и Джаред Лето.

Редица проучвания утвърждават ползите от безмесното хранене - отслабване, повишена енергия, по-добро сърдечно здраве, по-нисък риск от рак, по-добър сън, сияйна кожа.

Британската диетоложка Касандра Барнс обаче напомня, че лишаването от мляко, месо и други животински продукти може да навреди на здравето. Специалистката обяснява, че внезапните промени в храненето могат да причинят краткотрайна загуба на коса. От приспособяването на организма към меню, което не съдържа богатите на протеини месо и риба, страдат космените фоликули.

"Протеините са едни от най-важните вещества за здрава коса. Кератинът - веществото, осигуряващо здравината и структурата на косъма, е протеин, който тялото ни си набавя чрез приеманите животински продукти", казва Касандра Барнс.

Нутриционитската допълва, че желаещите да изключат животинските протеини от менюто си трябва да си набавят достатъчно растителни протеини - от варива, ядки и семена.

Друг риск, свързан с веганския начин на хранене, е недостигът на витамин В12 и калций заради липсата в менюто на продукти като мляко и сирене. Витамин В12 е важен за здрава имунна система, а калцият - за доброто здраве на костите и зъбите.

Хората, които не консумират млечни продукти, могат да си набавят въпросните вещества от тофу, спанак и кейл, пише "Дарик".

ключови думи:
веганство

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май