Как да сготвим в кафемашината

Имате избор между печене, готвене на пара и варене
Как да сготвим в кафемашината

Нека се разберем по един въпрос още от самото начало - филтър кафето (или "шварц", както още го наричат) е една доста нелепа пародия на кафе. Аз лично предпочитам да не пия нищо, отколкото да си причиня това обидно за ценителите на ободряващата напитка... нещо.

А сега добрите новини. Ако случайно разполагате у дома си с машина за филтър кафе, не бързайте да я изхвърляте. Защото не се знае в кой момент у вас ще изгорят едновременно фурната и всичките котлони, барабар с микровълновата, бързовара и скарата. Правилно ме разбрахте - кафемашината е отличен (да се чете "приемлив") уред за готвене на почти всичко - зеленчуци на пара, бъркани или твърдосварени яйца, препечени филийки с кашкавал, ако щете. Само след броени минути целият Студентски град ще ни бъде безкрайно благодарен. Но преди това да видим как се стига до едно подобно откритие.

Джоуди Андерсън е пенсиониран фотограф от Орегон, чийто племенник е пехотинец, разпределен в Афганистан. Както повечето войнишка храна, и онази там не е точно на ниво, да не кажем, че не става за ядене. Веднъж младежът решил да се оплаче на чичо си, че е принуден да гладува поради този факт и заради забраната да ползва каквито и да било готварски електроуреди в стаята си. Единствено изключение била машината за филтър кафе, каквото стандартно консумират болшинството американци.

Затова Андерсън, който иначе хич не си пада по горчивата напитка, закупува позволения уред и започва да провежда усилени готварски експерименти. На принципа на пробата и грешката в рамките на броени седмици той успява да стигне до няколко доста успешни рецепти, които в крайна сметка разписва в тетрадка изпраща на момчето в Афганистан. Както самият фотограф и отскоро запален кулинар споделя, кафемашината е идеален мултифункционален инструмент за готвене, който позволява:

  • Варене и поширане - каната с вряла вода служи като елементарен съд за приготвяне на яйца с черупките, варене на риба, пиле, кускус, паста и овесени ядки.

  • Запарване - кошничката в горната част на машината (където стандартно се слага кафето) е идеална за готвене на зеленчуци на пара - Андерсън е установил, че кръстоцветни като броколи и карфиол са най-удачни за целта.

  • Печене - малко по-сложна и трудоемка техника, за която се използва нагревателят в долната част на машината (който поддържа кафето топло). Засега има успех с препичането на сандвичи и някои колбаси.

1112358Morgan Walker/NPRГоляма част от експериментите си Андерсън публикува на фейсбук страницата Cooking With Your Coffee Maker, а в отговор на лавинообразно нарастващия интерес вчера стартира и уебсайт със същото име, където ще описва по-подробно рецептите и ще отговаря на всякакви въпроси по темата.

Дори и тази история да не ни вдъхнови да започнем да готвим в кафемашината си, от нея бихме могли да си направим два много поучителни извода. Първият е, че дори и накрай света няма основателна причина да не ядеш топла, вкусна и питателна храна, приготвена от теб самия. Вторият е, че машините за филтър кафе стават за всичко останало, но не и за приготвянето на хубаво кафе. Но това ви го казах още в самото начало :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април