Зеленчуци и плодове: цели или на сок?

По-добре цели, според американския диетолог Майкъл Русел
Зеленчуци и плодове: цели или на сок?

Ако питате нас, важно е да ги хапвате често, без значение под каква форма. Но, ако искате да сте сигурни, че взимате правилното решение, нека ви запознаем с компетентното мнение по този въпрос на известния диетолог и експерт по храненето Майкъл Русел.

Той твърди, че ползите от плодовите и зеленчукови сокове са преувеличени и е абсолютно сигурен, че хапването на целите плодове и зеленчуци все пак е по-добрият избор. "Единственото, което може да направи течният им вариант за вас, е да ви помогне да увеличите консумацията им", обяснява д-р Русел.

Той се позовава на изследване, публикувано в здравния вестник "Appetite". Участниците в експеримента били карани да консумират плодове под различна форма – сок и цели. Оказало се, че сок-версията оставила минимално чувство на ситост в участниците. В същото време, целият плод ги заситил значително повече и намалил с 15% приема на калории със следващото хапване.

Изглежда сокът от ябълки, например, не съдейства за свалянето на килограми повече, отколкото би сторила това самата ябълка. Но прави ли ни той по-здрави?

Не точно, продължава със скептицизъм д-р Русел. Защото, ползвайки различни кухненски роботи за приготвяне на свежите си напитки и най-вече – сокоизстисквачка, всъщност се лишаваме от голяма част от полезните нутриенти, които се съдържат в месестата част или в обелката. А най-важното е, че пропускаме възможността да си осигурим прием на достатъчно фибри, за чиято здравословна полза напомня и диетологът.

Изводите са два. Яжте плодовете и зеленчуците цели, казва той. Но хапвайте повече от тях. Те са добър доставчик на витамини и минерали + фибри. Съдържат сравнително малко калории (не всички, разбира се) и са топ помощници в отслабването.

Е, а вие как обичате да ги хапвате?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 15.09.2011 | 10:33
    А така! :))
  • 1
    от Не е посочен | 15.09.2011 | 10:08
    Според мене цели са по-добре. :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май