Здравословен пример: Марта Пейн

9-годишна блогърка е напът да промени храненето в шотландските училища
Здравословен пример: Марта Пейн

Марта Пейн е само на 9 години и е сред най-младите блогъри в света, добили популярност и влияние почти светкавично. Нейният блог – NeverSecods, стартира преди по-малко от два месеца, но предизвика истинска сензация в англоговорящия свят.

Хлапето, което живее е Шотландия, решава да документира всеки свой обяд в училище, след като в храната там понякога има повече коса, отколкото зеленчуци, и често изобщо не засища подрастващите...

Така Марта стартира блога си, заснемайки своя обяд във всеки учебен ден. Тя се старае да избира здравословни, разнообразни и питателни храни от предложенията в училище.

Марта Пейн

Всяко свое хранене класифицира според няколко критерия:

  • колко добър е обядът й, общо погледнато (от 1 до 10)

  • на колко хапки го изяжда

  • какво включва менюто й: предястие, основно, десерт (в шотландските училища очевидно основното ястие се комбинира или с предястие, или с десерт)

  • здравословен рейтинг (от 1 до 10)

  • цената (обикновено 2 британски лири)

  • брой косми в храната

Блогът на Пейн бързо набира популярност и скоро тя започва да получава снимки на училищни обеди от цял свят: САЩ, Тайван, Япония, Нова Зеландия и други. Всички те са класифицирани напълно или частично според нейната система.

Марта ПейнЗа щастие, училищните власти в родината на Марта боравят с новите технологии и бързо научават за нейния хранителен дневник. А реакцията не закъснява: само две седмици след стартирането на блога, училищното настоятелство се среща с бащата на детето и го информира, че ще бъдат направени промени в обедното меню.

Първата стъпка е, че на малчуганите се разрешава да взимат неограничени количества зеленчуци, плодове и хляб, за да не остават гладни и да не компенсират с нездравословни варианти. Предстоят обаче още промени, като властите в цялата страна планират да ревизират храната в училищата и да следят отблизо условията, при които се приготвя и сервира.

А малката госпожица Пейн, като един истински виртуален революционер, има възможност да влияе върху система с дългогодишна история, която иначе трудно би се променила...

Марта Пейн

От наша гледна точка можем да кажем, че условията тук са различни, но контролът върху храната, предлагана в българските училища, изглежда недостатъчен и случаите на злоупотреби са много.

Тъй като децата могат да напускат територията на учебното заведение по всяко време, те имат достъп до разнообразни храни, включително нездравословни. А учебният процес не дава знания за храненето, което, от една страна, би подпомогнало родителите във възпитаването на определени навици, и, от друга, намалява възможността малчуганите да правят разумни избори.

Разбира се, за нас това е тема с продължение, но много ще се радваме следващия път да попаднем на добър пример за здравословно хранене и у нас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април