Защо ядем шаран на Никулден?

Свети Николай и неговите съвети за избора на перфектната празнична риба
Защо ядем шаран на Никулден?

Минат, не минат 12 месеца и отново идва време за Никулден. Много от нас познават Свети Николай Мирликийски като покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Една голяма част от легендите за този светец са посветени на неговата склонност да прави тайни подаръци. Най-известната от тях разказва за един беден баща, който не можел да осигури зестра на трите си дъщери. Това означавало, че те ще останат неомъжени и, навярно, при липса на друга възможност, щели да бъдат принудени да проституират. Научавайки за страданието на семейството, Николай решава да им помогне, но, за да запази достойнството на бащата, той изчаква да падне нощ и подхвърля три кесии със злато през прозореца - по една за всяка дъщеря.

Днес в много европейски държави през нощта преди Никулден децата поставят обувките си на перваза, за да може Свети Николай да ги напълни с подаръци и лакомства. Всъщност, името Дядо Коледа, известно по света и като Санта Клаус, произлиза от холандското Sinterklaas, което от своя страна е дошло от множество транслитерации на Saint Nikolaos.

Всички знаят, че на Никулден се яде риба, но малко хора са наясно защо е така. Ние също не можем да бъдем сигурни, но някои смятат, че обичаят произлиза от една легенда, която разказва как веднъж Свети Николай направил чудо, запушвайки пробойна в кораб с риба и спасявайки екипажа от сигурна смърт.

В друга приказка пък Свети Николай попада в чужд град, където се преструва на просяк и замръква с едва три малки рибки в шепата си. Останал без подслон за през нощта, той се примолва на една бедна вдовица да го приюти и в знак на благодарност споделя рибите с нея и прегладнелите й деца.  

Казват, че на празничната трапеза рибата трябва да е не каква да е, а с люспи, за предпочитане шаран. Смята се, че люспите символизират парите и затова има обичай по една от тях да се поставя в портфейла на всеки член на семейството.

Но преди да стигнем до люспите, следва да набавим рибата. Независимо дали тази риба ще е шаран или някой друг люспест представител на морската фауна, много е важно да подходите към избора й информирано. Ако нямате солиден опит с пазаруването й (тоест, правите го от Никулден на Никулден), може би следните насоки ще ви бъдат от полза.

Съвети при закупуване на цяла риба:

  • Избирайте риби с бистри очи. Казват, че очите са прозорец към душата, но тъй като рибата няма душа, нейните очи са прозорец към нейната свежест. Рибите, които не са пресни, се характеризират с мътен, замъглен поглед. Това не ги прави негодни за ядене, но е добър признак, че не са в перфектна форма.

  • Огледайте добре тялото. Лъскаво ли е? Изглежда ли металическо и чисто? Или пък има мътни и обезцветени участъци? Ако имате каквито и да било съмнения, най-вероятно ще е добра идея да отместите погледа си към друг екземпляр.

  • Помиришете рибата. Ако сте попаднали на уважаващ себе си рибарски магазин, никой няма да ви откаже подобно нещо. Случи ли се точно обратното, само по себе си това е отличен повод за отказ от покупка. Прясната риба не мирише на риба, а на чиста вода и сол. Някои спецове сравняват мириса й с този на краставица, но не разчитайте прекалено много на подобни проникновения.

  • Обърнете внимание на хрилете. Те трябва да са с наситено червен цвят. Ако окраската им напомня по-скоро на стара керемида, по-добре отминете.

Съвети при закупуване на рибно филе:

  • Търсете свежа плът. Месото на рибата губи цвят с времето. Най-добрият начин да познаете дали едно филе е прясно, е по кожата (ако има такава). Повърхността й трябва да изглежда по описания по-горе начин - лъскава и металическа.

  • Отново помиришете. Вижте по-горе.

  • Има ли течност? Ако върху филето има влага, то тя трябва да е прозрачна, а не белезникава. Мътната течност върху рибеното месо е първият признак за застояване.

  • Ако ви позволят, натиснете парчето с пръст. Тук вече си позволявате малко повече, отколкото ви се полага като на клиент, но ако имате шанс да боднете филето, то трябва да бъде достатъчно стегнато, че да не позволи оставането на отпечатък. Ако успеете да оставите следа, по-добре бягайте, преди да са ви хванали...

Следва приготвянето на самия никулденски шаран.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април