Защо риба и лимонена вода?

В името на едни по-чисти и ароматни ръце
Защо риба и лимонена вода?

Нали знаете за онзи приятел на един ваш познат, който не знаел за какво служи купичката с лимонена вода в рибния ресторант и я надигнал, за да пие от нея? Всеки има по една такава история.

Вие обаче сте наясно, че тази купичка изпълнява друго предназначение. Тъй като е прието за възпитано рибата да се яде с ръце, а това не е най-чистото занимание на света, е нужно да има къде да се почистите. Салфетката в случая е добър вариант, още по-добър вариант са мокрите кърпички, но класиката си остава лимонената вода. Това, което може би не знаете, е защо тя е точно лимонена.

Чисто психологически, повечето хора асоциират миризмата на цитруси с чистота и свежест. Това обаче не е дело на съвременната битова химия, а си има чисто химично обяснение. И друг път е ставало дума, че миризливите неща са миризливи заради наличието в тях на летливи молекули. Неслучайно те се наричат летливи – все пак биват освобождавани във въздуха и това им помага да достигнат до вашия деликатен нос.

За щастие този тип вещества често влизат във взаимодействие с киселини. А ако има нещо, което знаем за лимоните, то е, че те съдържат лимонена киселина. Тя пък от своя страна е много добра в свързването с някои летливи молекули и превръщането им в твърди субстанции, които не могат да се доберат до обонятелния ви орган.

Другата функция на киселината е да съдейства в отмиването на мазнината от пръстите ви с разяждащото си действие, но това са тривиалности.

 

Ако горите от нетърпение да се потопите още по-дълбоко в научните аспекти на кулинарията, заповядайте в нашата фейсбук лаборатория, където сравнително често си говорим за тях.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април