Започват Коледните пости, ето какви са забраните

Започват Коледните пости, ето какви са забраните

Коледните пости, заедно с всички останали през годината, предоставят възможност на всеки, който иска да бъде духовно осъзнат, здрав, смирен и по-добър, да постигне духовно израстване. Когато човек спазва стриктно постите, той пречиства сърцето и се облагородява духовно. Заглеждайки се в календара, ще ни стане ясно, че постите всъщност се простират през почти половината година, но през различни интервали и винаги в близост до важен християнски празник.

Ако сте решили да постите, трябва да сте подготвени за осъзнати лишения от някои удобства. По този начин вие ще пречистите тялото и ще подсилите волята си. Много от хората, които редовно постят, са единодушни в това, че именно тези въздържания ги карат да се чувстват по-щастливи, здрави и смирени, пише actualno.com.

Коледни пости – кога и защо да постим

В българската православна традиция постите са четири на брой – коледни, богородични, великденски и петрови. Всяка година на 15 ноември стартират коледните пости. Те продължават до Коледа (включително и Бъдни вечер). Ако сме наистина стриктни в спазването им, накрая на поста ще усетим как тялото ни е много по-здраво, умът - пречистен и сме по-енергични. Когато говорим за пости, нямаме предвид въздържание само от храна или вода. Това е период, в който човек трябва да не се изкушава от плътски и умствени страсти, не бива да изпитва злоба или алчност.

С какво да се храним по време на коледните пости

От 15 ноември до Коледа човек трябва да изключи всякакви животински храни от своето меню и да се храни само с постни такива. Може да се консумират различни видове ядки, семена, плодове, зеленчуци, бобови храни и други. Онези от вас, които се тревожат, че по време на постене няма да успеят да си набавят всички полезни вещества, от които организмът на човек се нуждае, най-добре да престанат. Истината е, че разнообразните растителни храни са способни да ни доставят всякакви витамини и минерали, без да се получи какъвто ѝ да е дефицит. По време на постенето има и такива дни, в които човек може да похапне риба или други морски дарове.

 

 

 

 

Не забравяйте обаче преди старта на въздържанието да отправите молитва към Бога. Ако чувствате, че имате вина или сте допуснали грешка, помолете за прошка!

ключови думи:
Коледни пости

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май