Заповядайте в рисувания кулинарен свят на Аля Маркова!

Преди време ви представихме блога Cartoon Cooking, сега ви срещаме с неговата създателка
Заповядайте в рисувания кулинарен свят на Аля Маркова!

Ето как се случи всичко: един ден Киро попадна на чудния кулинарен блог на Аля Маркова - Cartoon Cooking, и реагира така, сякаш е видял цяло стадо свободни кокошки на припек пред входа на офиса. Разбирайте: зарадва се. Толкова много се зарадва, че още на същия ден реши да драсне няколко реда за любопитния онлайн дневник и за неговата създателка. 

Оказа се, че Аля е дъщеря на нашия илюстратор и пейпър артист Емил Марков, който заедно със семейството си отдавна живее в Испания. Както можете да предположите, аз също "прелистих" блога на днешната ни героиня и останах очарована... Е, добре, де, и малко гладна :) 

Веднага писах на талантливото българско момиче и я помолих да сподели с нас рисувания си кулинарен свят и да ни остави щипка от своето вдъхновение. 

Аля откликна от раз на предложението ми и отговори подробно на всичките ми въпроси. Трябва да ви кажа, че няма по-готин, свеж и позитивен човек от нея (лично мнение). 

Оставям ви да ѝ се порадвате и вие в следващите редове: 

*** 

Здравей, Аля! Веднага минаваме на важния за нас въпрос: как може да имаш такъв чудесен кулинарен блог?! Разкажи ни - кога и как се появи идеята за създаването му?

Чудесен! Благодаря :) Идеята за блога тръгна от тефтерите, където наред с рисунките, хрумванията и останалите философствания, записвах и рецепти (винаги съм била лакома). А когато записвах рецепта, обикновено надрасквах набързо и кое как се разбърква, за да не забравя. По онова време тъкмо бях започнала да минавам към "дигиталното рисуване" и един ден взех, че нарисувах една от рецептите директно на компютъра. После нарисувах още една, и още една.. и реших да ги събирам в блог (тогава кой-какво, все някой отваряше блог, та и аз :).

В онлайн дневника си събрала куп разнообразни рецепти (включително и за български ястия) - къде ги намираш?

Рецептите прииждат от различни места – от приятели, от щъкане из интернет, някои са си мои експерименти, а любимите са онези, които съм научавала от майка ми или от бабите (художниците сме романтични души). Българските попълнения в блога са по-малко, тъй като повечето посетители са испаноговорящи, но открай време ми се върти в главата идея за нещо кулинарно-българско. Като е по-далеч човек, като че още повече му се услаждат баниците. Последният проект, върху който работих, беше именно книжка, в която се разказва за български вкусотии... Или по-точно: за българската география, разказана чрез местните вкусотии :)

Как ти хрумна да работиш по въпросния проект?

Идеята за книжката е на българското издателство "Точица", откъдето се свързаха с мен, разказаха ми за какво иде реч и ми предложиха да направя илюстрациите. Нямаше нужда да ме убеждават, мен тъкмо такива неща ми се рисуваха!

Книгата ще се публикува в началото на декември със заглавие "Вкусна география". Ще обявя подробности скоро, засега чакам с нетърпение да я видя отпечатана.

1121149личен архив

Струва ни се, че за теб готвенето е изкуство :) Откъде си наследила този кулинарен талант, признай си?

Разбира се, и готвенето може да се превърне в изкуство. Но смятам, че е добре и там да има мярка. Покрай нашумелите готвачи, телевизионни предавания и разни екстравагантни моди, свързани с храната, като че на моменти забравяме, че тя на първо място си остава необходимост. Настрана от личните ми предпочитания, тази е една от причините в Cartoon Cooking рецептите обикновено да са простички или опростени варианти на по-завъртени рецепти.

Иначе, определено не съм от онези, които смятат, че с храната не бива да се играе... напротив :) А с готвенето си играя като че ли от малка – заслугата е на Мама Камелия, в това няма съмнение (славни майчини палачинки!).

Смяташ ли, че, илюстрирайки храната по този адски свеж и готин начин, ще накараш повече хора да развихрят кулинарните си умения и въображение? (Ако това е целта ти, успяваш да я реализираш на 100%).

В началото не се замислях много над този въпрос, но постепенно се убедих, че действително на някои никак-не-привързани-към-готвенето хора им се буди известно любопитство при вида на рисуваните рецепти. Това ми се струва чудесно! Цел (сериозна) като че ли няма.

Кой ти е любимият специалитет? Дай ни рецептата, за да си го направим и ние, молим те!

Пред този въпрос съм в шах. За мен и топлата филийка с масло и шарена сол е специалитет. Това всъщност ми е един от любимите:)

Смяташ ли собствения си хранителен режим за здравословен и какво би променила в него, ако има нужда?

Смятам режима си за здравословен, преди и след големите поръчки xD. Бих намалила кафето и прясното мляко (ако много много ми се скарат) и бих увеличила горещия шоколад (ако не се карах сама на себе си :) Във всеки случай, не бих изключила нищо. Освен анасона, който и без това е изключен.

Какво можеш да ни кажеш за испанската кухня? А липсва ли ти българската? 

Че твърде много се пържи. Но си има много вкусни традиции... като, например, незаменимата тортия де пататас, подобна на нашия пататник, ама по-по-най.

А българските манджички ми липсват и още как! Тук може да си направи човек супа топчета, но не се получава същият вкус, както и да се опитваш.

Освен с готвене и с рисуване, с какво друго се занимаваш?

Танцувам суинг и rock&roll като пощуряла :) Препоръчвам го горещо.

Ще ни нарисуваш ли нещо за спомен? Едно яйце, например? Защото сме големи фенове на неродените деца на кокошките :)

Ама, разбира се:) Воала: яйчице... По-скоро - 3 яйчица: 

1121151Илюстрация: Аля МарковаТези симпатяги може да са кръгли, ама са истински фитнесари! 

Аля обаче не спря до тук и ни подари цяла серия от вълшебни яйца, специално рисувани за нас - ех, как да не се наречем щастливци, м? 

1121152Илюстрация: Аля Маркова

1121145Илюстрация: Аля Маркова

1121150Илюстрация: Аля Маркова

1121153Илюстрация: Аля Маркова

1121147Илюстрация: Аля Маркова

1121148Илюстрация: Аля Маркова

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май