За закуска: палачинки или яйца?

Да разрешим още една кулинарна дилема... сега
За закуска: палачинки или яйца?

Няма да ви лъжем, че от всички хапвания най-много уважаваме закуската! Всъщност, забелязали сме, че ако излезем от вкъщи с празен стомах, денят ни традиционно не започва добре.

За това никога не пропускаме сутринта да си спретнем вкусно хапване и да се развихрим като добри домакини в кухнята. А днес се изправихме пред следната кулинарна дилема: палачинки или яйца да си приготвим?

За да я разрешим, направихме следния кратък обзор:

Палачинки

Предимства: Адски вкусни са! Особено когато ги приготвяме по нашия специален начин, който няма да ви издаваме още. Освен това, комбинирани със сладко от ягоди или направо – с цели плодове, ни осигуряват прием на добра доза витамини.

Недостатъци: Калорични са! Нещо повече: една голяма част от калориите в тях са "празни" - имат висока енергийна и почти никаква хранителна стойност. Тоест, любимките ни имат краткотраен ефект на засищане и час след консумацията им ще почувстваме нужда от ново хапване. 

Другата лоша вест е, че изискват известен кулинарен професионализъм, който ние усъвършенстваме в момента...

Яйца

Предимства: Осигуряват ни протеин (в средно голямо яйце се съдържат 5 грама) и са добър източник на витамин D. В тях има още лутеин и зеаксантин – силни антиоксиданти, които се грижат за доброто настроение на очите ни. В същото време, фактите говорят, че консумацията на две-три яйца дневно не повишава стойностите на холестерол в кръвта.

Могат да се комбинират със зеленчуци – например, с моркови, броколи и спанак. Приготвят се бързо, лесно и по един милион начини.

Та... дръпнахме чертата и си сварихме няколко от още неродените деца на кокошката Минка – най-красивата в двора на баба ;)

Палачинките ги оставихме за почивните дни, когато всъщност ще си направим тези – от спанак. Защото съдържат повече полезни нутриенти и сравнително по-малко калории.

А вие: какво закусвахте?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 22.09.2011 | 12:29
    ako ne byah i gotvach ,moje bi nikoga nyamashe da gi pravya :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май