Европейският парадокс

Да ядеш наситени мазнини и да не умираш отдавна не е парадоксално
Европейският парадокс

Въпреки, че вече не е толкова модерно да се мисли по този начин, винаги ще се намери някой, който да ви разясни защо е вредно да се ядат наситени мазнини и как това ще доведе до безвъзвратното и фатално затлачване на артериите ви. Това е нещо, за което са чували и чели дори и хората, които не се интересуват от здравословно хранене, каквото и да означава това в днешно време.

Но как се е стигнало до подобна заблуда? Един от хората, които имат фундаментален принос за нея, се нарича Ансел Кийс (1904 - 2004). Той e американски учен, който се посвещава на изучаването на връзката между начина на хранене и здравето. Започвайки да прави това обаче, той подхожда с презумпцията, че именно консумацията на наситени мазнини е причина за повишаването на нивата на серумния холестерол, а холестеролът, от своя страна, е виновник за сърдечно-съдовите заболявания. Ето защо и неговото небезисвестно Изследване на седемте страни е проектирано по такъв начин, че в него да влязат именно държавите, които ще демонстрират резултатите, които той е искал да получи.

Останалото е една тъжна история, която, за съжаление, е променила представите за правилна диета на много хора по целия свят. Благодарение на нея продължава да витае и понятието "френски парадокс", което обозначава необяснимото за поддръжниците на тази хипотеза несъответствие между ниската заболеваемост от сърдечно-съдови болести във Франция и скверно високата консумация на наситени мазнини там. Истината обаче е, че този парадокс съвсем не е толкова парадоксален и може да бъде наблюдаван и в други европейски държави като Англия, Австрия, Белгия, Германия, Исландия, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.

Много нагледно това е показано в една от последните публикации в блога на английския лекар Джон Брифа, който е отделил известно време, за да разгледа данните от последната статистика за заболеваемостта от сърдечно-съдови болести в Европа (2008 г.) и да им даде графичен израз.

Всяка двойка колони изобразява съответно какъв процент от среднодневните калории представляват наситените мазнини (синьо) и колко души на 100 000 умират от сърдечно-съдови болести (червено). Данните са за повече от 40 държави, но за прегледност са изписани наименованията на 15 от тях.

За съжаление, в статистиката присъства информация за консумацията на мазнини единствено за 1998 година и съпоставката е със смъртността за същия период. За различните държави процентът калории от наситени мазнини варира между 3,9% за Босна и Херцеговина и 15,5% за Франция. България се намира някъде по средата с 9,8%. По отношение на смъртността също има големи различия, вариращи от 22 на 100 000 мъже* във Франция до 215 на 100 000 в Беларус. Тук България е сред по-потърпевшата половина със 101 на 100 000 починали от ССЗ.Dr. John Briffa

Графиката сама по себе си е достатъчно красноречива, но за всеки случай пояснявам, че с покачването на процентът наситени мазнини в менюто, намалява смъртността от ССЗ. Това ясно може да се види от зелената линия, която очертава тренда. За мен лично би било интересно да видя графика, в която е отчетена връзката между средната работна заплата и сърдечното здраве.

 

*Трябва да се отбележи, че жените са засегнати в много по-малка степен с 68 на 100 000 в Туркменистан (най-засегнати) и 5 на 100 000 в Испания (най-незасегнати). България е с 25 на 100 000.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април