Деца+зеленчуци = вечна любов?

Да, мисията е напълно възможна, но успехът й зависи от родителите
Деца+зеленчуци = вечна любов?

Специалисти казват, че децата могат да заобичат здравословната храна и това зависи до голяма степен от родителите им.

Според сайта psychologies.co.uk, е важно това да започне, още докато хлапетата са съвсем малки. Те имат нужда от много плодове и зеленчуци, млечни продукти и т.н., но не трябва да ставаме маниаци на тази тема.

Ето десет кратки съвета как да накарате малчуганите не само да харесват здравословната храна, но и да я предпочитат:

1. Самите вие се хранете разумно здравословно. Проучвания сочат, че ако родителите ядат свежи плодове и зеленчуци, децата им лесно свикват с присъствието им в менюто си.

2. Окуражавайте ги да опитват нови храни. Добре е дребосъците да се хранят разнообразно, като за целта вие можете да добавяте по нещо ново и необичайно за традиционната ви трапеза. И в никакъв случай не им се карайте, ако не си изядат всичко. Експерти твърдят, че едно дете опитва нова храна средно около шест до десет пъти, преди да я приеме в менюто си.

3. Направете готвенето забавно и създайте позитивни асоциации с храненията. Покажете се като артист и се опитайте да сервирате храната максимално интересно. Малките деца биха яли всичко, стига то да им хареса на външен вид и да им бъде интересно.

4. Водете ги на пазар с вас. Оставяйте ги сами да избират плодовете и зеленчуците и ги поздравявайте за избора им. Говорете им за формата на плода, за цвета и вкуса му. А после обсъждайте у дома.

5. Мислете нестандартно. Ако малчуганите изобщо не докосват зеленчуци, то използвайте специална стратегия - добавете резенчета морков в сандвичите, нарязвайте на дребно продуктите в супата или ги пасирайте, правете пресни сокове, смесвайки различни плодове и зеленчуци.

6. Омекотете вкусовете. Изследователи са стигнали до заключението, че някои деца имат генетично заложено нехаресване на определени горчиви вкусове, които се срещат в зеленчуците. Опитайте се да ги печете, а някои от продуктите дори можете да подслаждате с мед.

7. "Подхранете" ястията у дома си с храни като соев сос, домати, пармезан и гъби. Те биха могли да направят храната по-привлекателна за хлапетата.

8. Снабдете се със здравословна джънк храна като овесени питки, хумус, крудети от моркови, краставици и дори от целина и др. Добра идея са и сушените плодове.

9. Научете ги да готвят. Децата обичат да помагат в кухнята, а и така лесно ще ги накарате да опитат нови храни. Направете заедно пица със зеленчуци. А когато им предоставите възможността те първи да опитат съвместно сготвената храна, едва ли ще могат да устоят на любопитството си.

10. Внимавайте какво говорите и давайте практически съвети. Заменете изрази като "Бананът е полезен за теб" с "Бананите ще ти дадат повече енергия" или "Ще растеш бързо" например.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май