Детокс? Не, благодаря

5 причини да не харесваме разтоварващите диети, които "пречистват" от токсини
Детокс? Не, благодаря

Празниците свършиха. А вие изчистихте ли се от токсините? Не, бе, сериозно! Ако не изкарате поне седмица на прясно изстискани плодово-зеленчукови сокове, активизиращи метаболизма, чайове и тук-там някое добре подбрано зрънце – елда, чиа, киноа и т.н., ще се задръстите от токсини. Може дори да се разболеете, кой знае...

Сериозно?!? Наистина ли вярвате, че за седмица-две "балансът в тялото" (каквото и да означава това...) ще се възвърне и ще се почувствате "като преродени"? След като две седмици по-рано сте се тъпкали с тиквеници, питки, баници, сарми, коледни сладкиши, баклави, алкохол...

По-добре да спра до тук, ясно е, че не вярвам в чудеса. Но ще споделя няколко причини, които основателно ме възпират от лудостта на детокс режимите:

761999inm.com1. Измамно отслабване

Най-податливи на разтоварващото хранене са жените и това често е свързано с няколко допълнителни килограма след празниците или просто усещане за тежест и подуване. С други думи, основната идея е загуба на тегло, при това за кратко време.

Да, след седмица на сокове и чай кантарът определено ще отчете разлика. Тя обаче няма да се задържи дълго, а изчезналите 1 до 3 килограма обикновено се изразяват в загуба на вода и мускулна маса, не и в изчезване на подкожни мазнини.

2. Кратките диети просто... не работят

Детокс режимите са като екстремни кратки диети – изострят апетита и карат тялото да трупа запаси след седмица глад, за да е подготвено за следващия хранителен дефицит.

Освен това трябва да признаете, че ако сте яли твърде много тиквеник и баклава, няколко дни на плодове и зеленчуци няма да заличат приетите калории. Ако, обаче, трайно обръщате внимание на храненето си и си създадете полезни навици в това отношение, резултатът ще е далеч по-значим и траен. И това важи както за теглото ви, така и за здравето ви изобщо.

3. Тялото умее да се саморазтоварва

Нали не смятате, че човешкият организъм е просто устроен? Всъщност, съществуват биологични механизми, чиято цел е вътрешните органи да си вършат работата добре и пълноценно.

В този смисъл, черният дроб, бъбреците и дебелото черво имат свойството да са самопочистват. Единственото условие е да им давате пълноценна, не твърде преработена храна.

762004inm.com4. Захарта не пречиства

Дори и да е т.нар. фруктоза, която се среща във всички плодове, но се използва широко и в подслаждането на сладкиши. Всъщност, може да се окаже, че фруктозата изостря апетита повече от най-простата захар - глюкозата.

Пример: в един килограм портокали се съдържат средно около 120 грама фруктоза или около 470 калории.

5. Детокс режимите влошават връзката ви...

... с храната. Драстичното ограничаване на артикулите в дневното ви меню до плодове, зеленчуци, семена и зърна често води до ужасяващо наваксване впоследствие. За това, най-добре си прочетете отново причина номер 2 ;)

Накрая бих ви посъветвала да се интересувате от храната си – откъде идва, как е отгледана/произведена и как я използва тялото ви. Ако този интерес е целогодишен, то ви гарантирам, че изобщо няма да се вълнувате от детоксикиране, защото ще имате перфектно работещо тяло и чудесно усещане за себе си :) Точно толкова просто е!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април