Готвенето е секси. С Петя

Една дама, която знае, че хубавите манджи се правят с любов ;)
Готвенето е секси. С Петя

Много добре си спомням първата романтична вечеря, която спретнах на Киро. Реших да му правя паста със зеленчуков сос от тиквички и от разни други работи. Пълен провал! Специалитетът ми стана толкова безвкусен, че дори кучетата в Студентски град не го харесаха ;) 

Това обаче изобщо не се отрази на романтичните ни намерения. Напротив. Киро оцени факта, че съм се постарала да го изненадам и ми прости кулинарната грешка. Тогава именно разбрах, че готвенето е секси, без значение какъв е резултатът. 

Петя Щифлер също може да потвърди тази проверена истина. Красивата българка готви от малка, води кулинарен блог и искрено вярва в силата на храната като афродизиак. Спретвала е не една романтична вечеря и може да ви разкаже много за изкушаващото готвене. 

Така че бързо скочете в следващите редове, за да се научите как се правят секси манджи: 

***

Здравей, Петя! За теб знаем, че си страстен кулинар, който е автор на две готварски книги - "111 рецепти около света" и "69 изпитани афродизиака". Разкажи ни: как и кога готвенето се превърна в твоя страст или както се казва – как започна всичко :)

Откакто се помня, готвенето е било моята първа, а предусещам - и доживотна страст. Още като ученичка в първите класове ощастливявах бабите ми и комшиите с моите "произведения" от рода на: питки, яйца по панагюрски, баници с халва, курабийки и т.н.

Винаги съм се наслаждавала на храната, независимо дали е хрупкав хляб с масло или най-изискано ястие в известен ресторант. Това го препоръчвам и на всички читатели, все пак се храним по няколко пъти на ден, не би трябвало да ни е все едно какво поглъщаме и да го правим автоматично, в лошо настроение или в стрес.

Участвала си в реалити предаването "Lord of The Chefs". Защо реши да се включиш в това предизвикателство и какво научи от него?

Приятели, видели рекламата, ми се обадиха да се запиша за участие. Записалите се били около 7000-8000. Бях от 150-те допуснати до кастинг и се оказах една от 16-те избраници на журито. Наистина се оказа голямо предизвикателство. За мен най-интересното беше да сравня моите кулинарни знания и възможности с тези на професионалистите. Констатирах, че човек в екстремни ситуации най-добре опознава себе си.

Научих, че за да се отдадеш страстно на готвенето, не е задължително да си професионалист. Затова има много примери в живота, като швейцарката Елфи Касти (Elfie Casty), германката Сара Винер (Sarah Wiener) и много други. В не един ресторант по света готвят готвачи, утвърдили се като такива, оценени по най-естествения начин – от клиентите.

Само преди преди месец на пазара се появи книгата ти "69 изпитани афродизиака", в която си събрала различни рецепти за успешни креватни приключения ;) Разкрий тайната: как трябва да храним либидото си, че то да ни служи вярно? :))

"Тайната" е позната на всички – с много Любов! Както споменавам в книжката си – с годините започваме да приемаме всичко за даденост, преставаме да се стараем и да поддържаме огъня във връзката. Но в любовта, както и при всичко останало, доживотна гаранция няма.

Дай твоята топ 3 класация от афродизиаци и за двата пола.

Основните подправки за повишаването на либидото са не само морските дарове, яйцата, подправките. Топ 5 (оказаха се повечко, но знаем колко сложно същество е човекът) в класацията ми са - вниманието, нежността, взаимното доверие и желанието да доставим удоволствие и наслада на любимия ни. За да се наслади и потопи човек в удоволствието, трябва да активира всичките си сетива и да се отдаде на малките мигове и удоволствия с цялото си сърце и душа.

Смяташ ли, че готвенето може да бъде секси и ако – да, как?

Когато във въздуха има чувства и флуиди, готвенето винаги е секси. Не е нужно да сме в бельо последен писък на модата. И една раздърпана тениска може да е възбуждаща. Но трябва старание и усилие - красивите взаимоотношения са крехко и нежно цвете, което може неусетно да залинее.

Вярваш ли в това, което казват, че любовта на мъжа минава през корема? ;) А дали е така и с любовта на жената, м?

Защо да минава само през стомаха на мъжа, а не и на жената? С тази разлика, че жената е с "по-чувствителен" стомах и нуждата й от внимание, топлота и разбиране често пъти се разбира погрешно от мъжете. Зная, много пъти говорим сякаш на два различни езика, но с малко старание и желание няма непреодолими неща! Ако го няма желанието, любовта не може да допринесе за наслада, минавайки през стомаха или където и да е.

850084личен архив

Живееш в Швейцария. Какви са наблюденията ти върху начина на хранене на хората там? И, като цяло, коя нация, според теб, има най-отговорно отношение към храната? ;) А най-неотговорно?

Смятам, че в Швейцария хората се хранят доста здравословно. Още когато децата са в детската градина на родителите се изпращат бележки кои храни са подходящи за закуска и кои са полезните питиета. Тук няма училищни будки, а родителите подготвят сандвич, подходящ плод, ядки. Виждала съм в междучасието деца да хапват сухари, моркови...

Впечатленията ми за най-безотговорно отношение са от Америка. Там има и изискани, но много скъпи ресторанти с качествена храна. Но на повечето места, ако храната не е полята с кетчуп, майонеза и тем подобни сосове, със затворени очи ще е трудно да се установи какво се консумира.

В Холандия се консумират огромни количества изпържени във фритюрници всевъзможни неща, винаги комбинирани с пържени картофи, поляти с много майонеза. Единственото полезно е, че питат дали желаем да я поръсят с кубчета кромид лук.

Най-здравословно се хранят в Япония, не случайно там продължителността на живота при жените е 85,6 години, а при мъжете 78,7. Това се дължи не само на ориза, рибата и зеленчуците, но и на бавното и осъзнато хранене.

Освен готвенето, кои са другите ти любими занимания, с които си склонна да го замениш?

Имам други любими занимания, като джогинг (който обича да похапва, трябва да обича и да спортува), гмуркане, танци, пътешествия...

Но с нито едно от тях не бих заменила готвенето, те могат и да вървят ръка за ръка. Предпочитам да стоя часове в кухнята, за да доставя удоволствие и наслада на любимите ми хора, вместо да отделя време за чисто женски удоволствия или подобни тривиални неща.

Сподели с нас една твоя романтична рецепта, молим те?

Избирам това да е "Креп Сюзет", една уханна рецепта от първата ми книга, достоен представител на класическата френска кухня. (Франция по статистика е на 5-то място по здравословно хранене в света.)

С ароматите и вкуса си, тя може да допринесе за неочакван завършек не на една среща! С много конкретното описание на приготвянето, съм убедена, че може да се приготви и от начинаещи почитатели на това така вкусно и вълнуващо изкуство – готвенето.

Та, запишете си необходимите продукти:

За сместа: 

100 грама брашно

3 яйца

1 супена лъжица захар

1/2 чаена лъжичка сол

170 мл прясно мляко

За соса: 

100 грама захар

50 грама масло

кората на 1 лимон и сокът му

кората на 1 портокал 

300 мл пресен портокалов сок

7-8 супени лъжици ликьор Grand Marnier 

6-7 супени лъжици коняк 

За гарнитура: 4 топки ванилов сладолед 

Начин на приготвяне: 

Комбинираме съставките за сместа, до получаването на гъста еднородна текстура. Палачинките се изпържват в тиган с диаметър 25-26 см. След всяка се слага малко парченце масло в тигана. Получават се около 8-10 броя.  

Следва сосът. Отново в тиган (по възможност с дебело дъно) се карамелизира захарта (внимателно, за да не покафенее - ще горчи). Прибавят се маслото, портокаловият и лимоновият сок, рендосаната лимонова и портокалова кора, 2 супени лъжици от ликьора и 1 супена лъжица от коняка. 

Това всичко къкри леко 5 минути, а от време на време се разбърква, за да може карамелът да се разтвори напълно. Вътре се топват последователно 4 бр. палачинки, като всяка се сгъва на две и пак на две. 

Когато и четирите палачинки са в соса, сгънати на четири, се поръсват с 1 супена лъжица захар. Сипват се 2-3 супени лъжици ликьор и това се запалва. Когато изгасне огънят, се слагат по една или две палачинки в порция, малко сос, топка сладолед. Сервира се веднага.

С останалите палачинки процедурата се повтаря. Вкусни стават и без алкохол. 

850088личен архив

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април