Глад за яйца: Какво ика да ни каже тялото?

Глад за яйца: Какво ика да ни каже тялото?

Няма да спрем да повтаряме, че трябва да се научим да се вслушваме в сигналите, които тялото ни изпраща. Гладът за определен хранителен продукт може да е нещо повече от мимолетна прищявка на организма. Това е знак, че нещо важно му липсва.

Ако в случая изпитвате голямо желание да си хапнете яйца - сварени, бъркани, на омлет или на очи, вероятно страдате от дефицит на витамин B12.

Всички сме чували, че тялото ни се нуждае от витамини и минерали, но малко от нас са наясно с тяхното значение. В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. Тъй като се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето.

Човек се нуждае от много малко количество В12 на ден (2-4 микрограма), но е изключително лесно да получите дефицит от този нутриент. При лек недостиг, може да се стигне до анемични състояния, хронична умора, депресия. Това се дължи на неговата ключова роля в производството на червените кръвни клетки (еритроцитите), които отговарят за транспортирането на кислород с кръвта до мускулите, останалите тъкани и органи.

Повечето хора могат да попречат на дефицита на витамин B12, като консумират достатъчно месо, морски дарове, млечни продукти и яйца. Ако не консумирате животински продукти или имате заболяване, което ограничава тялото ви да асимилира в оптимална степен хранителните вещества, експертите препоръчват приема на B12 и на зърнени закуски, обогатени с този витамин.

Източник: Edna.bg
ключови думи:
яйца

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май