Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи до 2050 г.

Според последно проучване на "Индепендънт" бъдещето на човечеството се крие във вегетарианството
Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи до 2050 г.

Милиони човешки животи могат да бъдат спасени всяка година, ако хората приемат вегетарианския начин на хранене, показва ново проучване, публикувано в "Индипендънт".

Намаляването на консумацията на месо ще защити планетата ни, като намали вредните емисии с две трети. Ще бъдат избегнати 1 трилион долара разходи за изменението на климата и здравеопазването, показва изследване, публикувано от Оксфордския университет.

Д-р Марко Спрингман, водещ автор на изследването за бъдещето на храните, подчерта, че хранителният режим на човек оказва най-голямото влияние върху здравето и глобалната околна среда.

"Небалансирана диета като режим с ниско съдържание на плодове и зеленчуци, както и с високо съдържание на червено и преработено месо са отговорни за най-голяма тежест за здравеопазването в световен мащаб”, се посочва в проучването.

1671996Pinterest

Хранителните ни навици са виновни за една четвърт от всички емисии на парникови газове и следователно са основен двигател на промяната на климата.

След мащабно и задълбочено изследване учените установиха, че вегетарианството може да спаси 8,1 милиона живота до 2050 г.

По-рядката консумация на червеното месо ще намали наполовина смъртните случаи и затлъстяването.

Проучването също така подчертава въздействието на храната за глобалното затопляне.

В момента, емисиите на парникови газове, свързани с храната представляват половината от замърсяването, което планетата може да си позволи да поддържа.

Но 70 на сто от емисиите, свързани с храни, ще се стопят, ако хората спазват веганска диета. Процентът намалява до 63 на сто при вегетарианската диета.

Източник -БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май