Вегетарианският средиземноморски пай на Анди Бейтс

Бавен за приготвяне, но красив и вкусен
Вегетарианският средиземноморски пай на Анди Бейтс

Чувствам, че моралът ме задължава да предупредя, че тази рецепта си е голяма занимавка. Обаче ми се струва, че си заслужава отделените време и емоции. Вие как мислите?

Нека видим от какво се нуждаем:

4 червени чушки

4 жълти/зелени чушки

4 с.л. зехтин

2 големи глави червен лук, нарязани на тънки ивици

2 големи тиквички

2 големи патладжана

сол, черен пипер

китка мащерка (разбира се може и суха, не се тревожете)

240 гр масло

285 мл вода

1 разбито яйце

малко меко масло

1 пакетче желатин, ако сте всеядни, или вегетариански желатин, ако не сте

1 л. зеленчуков бульон

И така...

  1. Поемете дълбоко дъх. Не е чак толкова трудно, а и после ще с гордеете много със себе си.
  2. Загрейте грила на висока температура и изпечете чушките, докато почернеят. После ги оставете в купа да изстинат и ги обелете и изчистете от семената. Можете да ги обработите термично във фурната, на котлона, в чушкопек (това чудо на чудесата) или просто да използвате готови печени - купени или лично производство.
  3. Сипете 1 с. л. зехтин в тиган и когато настъпи правилният момент, сложете лука да се пържи за около 20 минути, докато омекне.
  4. Дано да можете да правите няколко неща едновременно, защото ще е хубаво да не губите време и щом се погрижите за лука, веднага да нарежете тиквичките и патладжаните на тънки парчета. Сигурно знаете, че лилавият зеленчук се има за много специален и затова трябва да постои 15 минути в гевгир, покрит със сол. После го попивате с кухненска хартия и... готово.
  5. Следва да си мариновате тиквичките и патладжаните със зехтин, сол, черен пипер и нарязаната мащерка за колкото време сметнете, че е необходимо.
  6. Спрете, за да починете малко, ако искате. Ако ли не, загрейте оребрен тиган и първо изпечете в него тиквичките, после патладжаните. От двете страни, много моля.
  7. Разпределете всички зеленчуци в отделни купи и отдъхнете. "Дотук добре", помислил си падащият от десетия етаж, когато стигнал до четвъртия."
  8. В купа смесете щипка сол с брашното и направете кладенче. В тенджера разтопете маслото, добавете водата и оставете да заврят. Прибавете към брашното и разбъркайте с дървена лъжица, докато стане гладко тесто. Оставете да се охлади малко, за да не се опарите.
  9. Следващото, което ви трябва в този живот и в тази рецепта, е незалепваща форма за торта. Такава, на която да й се махат стените. В случай, че нямате, намекнете на приятелите си да направят нещо по въпроса, ако искат да ядат пай. Или торта, разбира се.
  10. Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. 2/3 от тестото се разточва в кръг, достатъчно голям, за да покрие дъното и стените на формата, че чак да стърчи над ръбовете. Внимателно положете тестото, където му е мястото, а останалото разточете в кръг, за да стане нещо като капаче.
  11. Започнете да редите пая си. Тиквички, сол и черен пипер, червени чушки, сол и черен пипер, патладжани, сол и черен пипер, другите чушки, сол и черен пипер, лук, сол и черен пипер и така, докато не се напълни пространството. Накрая просто притиснете плънката, за да не може никой да избяга.
  12. Намажете ръбовете с разбитото яйце, сложете капака и здраво го залепете, за да се закрепи. Сложете цялото нещо върху тава, намажете го отгоре с останалото яйце и направете дупка в центъра. Печете 1 час, после махнете страничния пръстен, отново намажете с яйце, но този път стените, и върнете за още 15 минути във фурната. След като го извадите, оставете да се охлади и го забравете в хладилника за около 2-3 часа.
  13. Почти сте готови. След като паят е напълно студен, проверете дали няма дупки и ако има, ги запълнете с мекото масло. Използвайки бульона и желатина, пригответе желе и го изсипете през дупката на капачето. Върнете в хладилника, докато стегне. Ако вече не сте умрели от глад, хапвайте.

Елате ни на гости във Facebook, за да ни почерпите виртуално или просто да разкажете как сте се справили.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май