Вегетарианска диета: превенция срещу стомашно-чревни заболяваня

Според британски учени
Вегетарианска диета: превенция срещу стомашно-чревни заболяваня

Сигурно разбрахте, че екипът ни е организационно разделен на два отбора, с много показателните имена "Черешка" и "Бутче" :) Както може да се досетите, войната на възгледи в храненето е безмилостно жестока и се води на няколко дискусионни фронта.

Все пак днес тревопасните отбелязаха малка победа. Ако се вярва на резултатите от британско изследване на университета в Оксфорд.

Защото според учени, вегетарианството може да бъде страхотна превенция срещу някои широко разпространени стомашно-чревни заболявания.

Експериментът

Учените твърдят, че представителите на екип "Черешка" са с 1/3 по-малко склонни да развият дивертикулит, сравнени с месоядните си съотборници. Въпросното състояние представлява разширение на чревната стена. По принцип безобидно, то все пак може да прокърви или да се пукне, като предизвика болки в корема, гадене, издуване, диария. С две думи: куп неприятни неща, за които, сигурни сме, не искате да чувате. Нито да изпитате.

В експеримента, продължил около 11 години, били наблюдавани 47, 033 възрастни, от които 15,459 - вегетарианци. През това време били документирани 812 случая на дивертикулит.

Заключенията на учените са, че при вегетарианската група съществува с 30% по-малък риск от дивертикулит.

Авторите на научния труд казват, че това може да се дължи на промяна в средата на бактериите, разположени в стомашно-чревния тракт, която промяна се извършава по време на консумацията на месо. Вследствие на нея стените на дебелото черво има опасност да се разширят.

Специалистите напомнят, че дори вегетарианството на непълна работна седмица носи ползи за организма.

Истината обаче е, че в храненето много неща зависят от армия от субективни условия и нищо не може да бъде взето за даденост.

Между другото, дори ако питате отбор "Черешка", те също ще ви кажат, че изборът на манджа се намира във вашите ръце. На тях хапването на зеленчуци и плодове може да им се отразява страхотно, но тази формула може да не ви подейства по същия начин. 

Нито да ви предпази от пукане на стените на дебелото черво :(

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май