Веган майонеза от нахут

Веган майонеза от нахут

Ако по някаква причина не консумирате животински продукти или не харесвате майонезата от магазина, може да опитате тази рецепта за приготвяне на майонеза от нахут в домашни условия. Ще получите нежен сос, подходящ и за хора, които се придържат към веган хранене.

Необходими продукти

За да си направите здравословна постна майонеза, са ви необходими:

2 скилидки чесън (смачкани)

1 супена лъжица лимонов сок

2 чаени лъжици дижонска горчица

3 супени лъжици сок от консерва нахут (35 милилитра)

12 броя зърна нахут от консервата (по желание)

1/4 чаена чаша зехтин

сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Смесете чесъна, лимоновия сок, горчицата и течността от консервата (аквафаба) във висок съд. Добавете зърната нахут, ако решите да използвате, и включете пасатора на висока скорост, като го доближите до дъното на съда. След като получите гладък крем, постепенно започнете да прибавяте мазнината, без да изключвате уреда. Когато тя се усвои, майонезата е готова. С помощта на силиконова шпатула прехвърлете соса в подходящ съд и подправете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус.  

Получената веган майонеза е лека, а вкусът й деликатен. Тя е едновременно гладка и пухкава, достатъчно твърда, за да запази формата си и достатъчно кремообразна, за да се нанесе лесно върху сандвич. Чудесно допълнение е и към салати.

Друг вариант за приготвяне на веган майонеза е, като използвате:

100 милилитра аквафаба

150-250 милилитра растително олио по избор

1 чаена лъжица захар

1 чаена лъжица ябълков или винен оцет

1/2 равна чаена лъжица сол

Начинът на приготвяне е аналогичен на този в рецептата с горчица и зърна нахут. Добавяйте мазнината постепенно и преценете точното количество според желаната гъстота на майонезата.

Независимо коя рецепта ще предпочетете да използвате, може да експериментирате и да си приготвите соса с различни аромати, като добавите печен чесън, розмарин или сушени домати.

Нахутът (включително течността) може да бъде заменен с боб или грах. За да получите максимално полезен краен резултат, не залагайте на консерви, а сварете до готовност избраната бобова култура и използвайте водата, в която сте я приготвили. Течността трябва да бъде със стайна температура.

Препоръчително е предварително да накиснете зърната във вода за минимум 5-6 часа. Съобразете факта, че от червен боб няма да получите снежнобяла майонеза. Тя ще има розово-кафяв цвят, но това няма да се отрази върху вкуса й.

Растителната мазнина също е по ваш избор. Зехнитът има специфичен вкус, който е възможно да не допадне на всеки.

Съхранявайте готовия продукт в хладилник до няколко дни. В случай че не можете да употребите цялото количество в кратки срокове, замразете майонезата.

Сосът не трябва да се подлага на термична обработка, което го прави неподходящ като добавка към тесто за приготвяне различни печива.

Добър апетит!

Източник: Framar.bg 

ключови думи:
майонеза нахут

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май