В празничната кухня на: Милен

Един шеф-готвач ни спретна истински кулинарен шедьовър
В празничната кухня на: Милен

Най-важното

*При процеса на шпиковане месото се дупчи със специален уред или се разрязва и вътре се пъхат подправки, чесън, бекон и др. 

**Теринът е френско "ам-ам" изкушение, което обикновено се приготвя от щедро овкусена с подправки кайма. Названието може да обозначава и съда, в който се готви даден специалитет - глинен или друг, най-често срещан в правоъгълна форма, с добре затварящ се капак. В голяма степен, теринът наподобява българския гювеч и има много възможности за изпълнение. Всички вариации обаче са вкусни и категорично са достойни да се озоват на празничната трапеза. 

Мили фитуелчета, пригответе се, защото днес сериозно ще вдигнем летвата в празничното готвене. Няма да ви държим в напрежение, спокойно. 

Само след няколко реда разстояние ни предстои да кулинарстваме с шеф-готвач Милен Панев. Милен се вихри в кухнята на престижен ресторант в Пловдив, а през свободното си време пътува и опитва от различни емоции и приключения. 

Страшно сме му благодарни, че се съгласи да участва в настоящата ни рубрика, а ето, че сега ще ви оставим в неговите сръчни ръце: 

*** 

Кой си ти и какви обичаш да ги готвиш?

Казвам се Милен Панев. 

Кухнята за теб е...

... необятна. 

Не можеш да седнеш на масата без...

... чаша червено вино. 

Не се ли опасяваш, че от всичкото това ядене по Коледа и Нова година може да напълнееш?

Не, всичко в нормални количества е полезно. 

Прибягваш ли до някаква хитра тактика, за да намалиш този риск? 

Не. 

1143101личен архив

Сподели ни, молим те, любимата си рецепта за празниците!  

Добре, това е "Терин от заешко с праз и лилави моркови". За да си приготвите въпросния специалитет, ще ви трябват: 

  • обезкостено заешко
  • бекон
  • стрък праз
  • сол, пипер и мащерка
  • гъша мазнина
  • чесън
  • лилави моркови

Процедурата 

Най-напред, овкусяваме заека с пипер и сол, шпиковаме* с чесън и със запържен предварително бекон. Поставяме в терина**, добавяме и праза. Заливаме с гъшата мазнина и печем с термометър за вътрешна температура като търсим 73 градуса. Когато достигне тази температура, специалитетът е готов.

Охлаждаме го добре и облепяме горната му част с тънки резенчета лилав морков, които сме бланширали за 2 минути в подсолена вряща вода, сервираме със зеленчуци и със сос айоли.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април