В каква доза да приемаме протеин?

Съвети от фитнес инструктор
В каква доза да приемаме протеин?

Няма нищо вредно в протеина, ако го употребяваме правилно. Дневната нужда на организма от него е между 0,8 и 2 грама на килограм телесно тегло. Хубаво е всеки човек да изчисли дневната си нужда от калории и да определи каква част от тях трябва да бъдат под формата на протеин. Той обаче в никакъв случай не бива да бъде комбиниран със стероиди и анаболи.

Това посочи фитнес инструкторът Цвета Капитанова в студиото на "България сутрин" след като в медиите беше разпространена информация за 25-годишна австралийска културистка, починала след предозиране с протеинови напитки.

"Вероятно жената е приемала и други добавки и е увредила бъбреците и черния си дроб, тъй като единственото, което може да се случи при прекомерно количество протеин е стомашно неразположение – газове, тежест и подуване на стомаха", увери гостът на Bulgaria ON AIR.

Цвета Капитанова посочи още, че е хубаво да се обръща внимание на качеството на продуктите. Добре е те да бъдат купувани единствено от лицензирани магазини, за да се избегнат фалшификатите в интернет.

"Важно е хората да са наясно, че протеинът не може да замести пълноценното хранене. Той може да се използва след тренировка или пък като следобедна закуска. Дали ще го приемаме под формата на шейк или храна е личен избор. Трябва да внимаваме обаче с превишаването на допустимата дневна доза, тъй като излишните калории ще се превърнат в мазнини", каза фитнес инструкторът.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев Цвета Капитанова демонстрира на зрителите приготвянето на протеинов шейк и упражнения с ластик, които да включат в тренировъчния си режим.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април