Бабата, която иска да бъде изядена

Баба гануш, естествено
Бабата, която иска да бъде изядена

Знаете ли какво? И Шарл Перо, и Братя Грим, и целият европейски фолклор ви лъжат, когато разказват историята за Червената шапчица. Да, истина е, че вълкът е изял една баба. Но не, това не е била бабата на момиченцето с кошничката и легендарното пурпурно наметалце с качулката. Повярвайте ми като на човек, който се занимава с писане и знае как се преиначават факти с цел популяризиране на написаното.

Запознайте се с баба гануш, която е третата ми най-любима баба в целия свят. Вероятно за пръв път чувате това име и искате да добиете колкото се може по-скоростна представа за жената, която се крие зад него. Нека речем, че баба гануш е съчетала в себе си най-доброто от хумуса и кьопоолуто. Неслучайно целият Близък Изток има някаква своя версия на това ястие, което, за да бъдем в крак с модните тенденции, ще наречем дип.

Сега, за да не възникват недоразумения, трябва да отчетем обстоятелството, че колкото хора са правили това яс... този дип, толкова различни рецепти за него съществуват. Тоест, каквото и да направите, стига да имате на едно място печен патладжан, сусамов тахан, чесън и магданоз, бихте могли да го провъзгласите за баба гануш и никой не може да ви каже и копче. Дори и вълкът от приказката, който се смята за оригиналния автор на тази конкокция. Следва моята интерпретация по темата с участието на:

  • 2 средноголеми патладжана или 3 по-малки

  • 1-2 супени лъжици тахан

  • 3-4 скилидки чесън

  • 1 шепа накълцан наситно магданоз

  • зехтин на богато

  • сокът на половин до един лимон

  • щипка кимион

  • щипка черен пипер

  • сол

  • лют червен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

Първият най-добър вариант за изпичането на патладжан е живият огън. Вторият най-добър е чушкопекът, третият – котлонът, а четвъртият е фурната. Аз, поради практични съображения, съм се спрял на последния. За целта патладжаните се белят, режат се на кубчета, осоляват се, след 10-тина минути престой се поизстискват и се пекат в тава или друг подходящ съд на максимална температура. След като сте разбъркали няколко пъти и сте преценили, че е готово, пюрирате с вилица, пасатор, блендер или преса за картофи. Усещате ли каква демократична рецепта е това?

Към пюрирания патладжан ви остава да добавите счукания, пресован или нарязан наситно чесън, както и всичко останало от по-горе. Разбърквате и за отпимален резултат консумирате след минимум 2 часа престой на хладно място като хладилник, килер, мазе или тераса, ако междувременно е настъпила зимата.

Споделете с нас вашия прочит на тази приказка на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април