А вие уважавате ли мазнините или не?

Леко залитаме по пътя на истината за здравословното хранене
А вие уважавате ли мазнините или не?

Ако днес братя Грим трябваше да пишат приказки, вероятно отрицателният герой в тях щяха да са... мазнините. Тези отвратителни, висококалорични и безкрайно опасни компоненти в менюто на почти всички нас са виновни за всичко! За сърдечните проблеми (дори тези след тежка раздяла с любим човек), за наднорменото тегло, за мързела и за глобалното затопляне (или за липсата на такова)...

Изобщо, някои хора твърдят, че трябва да ги забранят повсеместно и това е! Други, обаче, смятат, че мазнините са незаменим елемент в здравословното хранене, при това с минимална вреда върху тялото.

Е, темата вече е ясна. А ние ви питаме: вие уважавате ли мазнините или не? Не пропускайте да ни кажете и защо имате определено отношение към тях, както и всички мазнини ли са еднакви :) Ако се сетим за още някое въпросче, ще ви питаме своевременно.

А ако се интересувате от фибрите и митовете, свързани с тях, които разбихме, надникнете тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 8
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 8
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 23:22
    Здравейте !
    Разбира се че уважавам мазнините. Те също имат своето място в хранителния ни режим.Мазнините се делят на различни видове: животински и от растителен произход; наситени и ненаситени и т.н, т.е те не са еднакви. Мазнините разтварят витамини А,C и т.н, т.е те са разтворители и спомагат за усвояването на полезните вещества, който доставяме с зеленчуците и др.Разбира се в баланса се крие разковничето т.е количествата и видове мазнини да са съобразени с възрастта, физическата активност и др.
    Като всяко нещо дозата е най-важна! Нито да се прекалява, нито да има недостиг на такива в организма.
  • 7
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 16:44
    Както с холестерола, има хубави и лоши мазини. Наситените са хубави (тук има добри материали по въпроса: http://www.marksdailyapple.com/saturated-fat-healthy/ ), пък при поли- и мононенаситените зависи от съотношението между Омега 6 и Омега 3. Тъй като голяма част от мазнините, до които имаме достъп (олио, продукти от животни, хранени със зърно...) въпросното е 30-40+ към 1, вместо 1:1, което е най-здравословно, е хубаво периодично да се взима рибено масло като добавка.
    Мазнините са и много по-добро гориво от въглехидратите, тъй като организмът ни е по-пригоден да обработва тях. Предците ни са яли месо и мазнини доста преди появата на земеделието. Малко по-подробно: http://www.marksdailyapple.com/a-metabolic-paradigm-shift-fat-carbs-human-body-metabolism/ не правя реклама на сайта, просто намирам материалите там за добри).
    Личният ми опит е, че откакто ограничих простите въглехидрати и захарите, главно като елиминирах всичко от зърнен произход от храненето си, и наблегнах на мазнините и белтъчините, не само отслабнах, но и заякнах (по-точно, при 180см, от 106 кг слязох на 95, клекът и мъртвата тяга ми станаха от 0 на 100 и 120, това за пет месеца). И което е по-хубаво, през целия ден се чувствам добре и имам запаси от енергия за каквото и да ми потрябва. Дори е много лесно да пропусна някое ядене, без на следващото да се угоя.
  • 6
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 14:16
    Отговор на коментар #3 от : Хахахаха. Чудно казано!
  • 5
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 13:59
    Мазнините са едни от най-важните вещества за клетките ни, следвани от протеина. Количеството въглехидрати, от което имаме реална нужда /а не вкусова/, е толкова малко, че дори и да не го набавяме от храна, организмът може да си го произвежда сам. НАСИТЕНИТЕ мазнини /разбирай, тези в млечните продукти, и изобщо продуктите с животински произход/ са от съществено значение за храненето на клетката, за поддържането на хормонален баланс /изразяващ се при жените в редовен цикъл, а при мъжете - в потентност/ и за доста други процеси в тялото ни. Холестеролът, за който сега всички ще викнат, е вещество, което предпазва кръвоносните съдове в тялото ни от киселата кръв, която ги разяжда. Затова и когато кръвта ни е киселинна /а тя става такава, ако се храним с превес на въглехидратите/, холестеролът се отлага по стените на съдовете - за да ги пази от разяждането на киселата кръв. Най-добрите мазнини, които човек може да консумира, са максимално чисто масло, месо и месни субпродукти, яйца /жълтъкът е перфектна мазнина/, високомаслени млечни продукти, включително и сметана - от животински произход. Това е от мен :)
  • 4
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 13:42
    Моето мнение е, че човек не трябва да се лишава от каквито и да било видове хранителни вещества, стига да поддържа някакъв баланс. Уважавам мазнините, стига да са от полезния вид- моно и полиненаситени мазнини. Това, което на всяка цена трябва да избягваме, са транс мазнините (пример за това са маргаринът, пържени картофки, сладки неща, чипсове, снаксове и т.н). Мазнини под формата на зехтин, ядки, риба, авокадо не само, че не са вредни, но имат и много полезни ефекти върху организма.
  • 3
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 13:36
    Ама то винаги се усеща кога и как и кои мазнини са "гадни":) Сега ако всеки ден ядеш дюнер и баница и ядеш тлъсто месо и тресваш бекон, тия гадните шпекови салами с мазните жилки - нещата са ясни, че екипите в кардиологията ще имат бая работа по тебе:) Но пък и другата крайност да махнеш всякакви мазнини и да ядеш сурова марула и да се превърнеш в пърдяща крава - никак не е ок: Трябва да се хапва зехтин, масло (ммммм), кисело млекце, вратни пържолки и аре може един фаст фууд и един чипс на месец:) поне аз така правя и се чувствам чудно аз и моите плочки:)хеех
  • 2
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 12:18
    В стремежа си да редуцираме телесните си мазнини, голяма част от хората приемат изключително бедна на мазнини храна. Ключът е в дозировката, защото, мазнините регулират обмяната на веществата и имунната ни система по начина, който нито едно друго вещество не може. Но с тях не бива и да се прекалява, защото дори и да съдържат предимно ненаситени мастни киселини, тяхната калоричност не е за подценяване и ефектът, който имат да ускоряват обмяната, ще бъде неутрализиран.

  • 1
    от Не е посочен | 23.11.2011 | 09:43
    Тарададъммм! Ето ги и тях - Мазнините - думата, която предизвиква масова паника сред повечето жени и оттам любимите реплики - "Аз ям само пиле, че няма мазнини в него", "Искам да отслабна, затова консумирам нискомаслени продукти", "Храня се задрвословно и съм изключила мазнините от менюто си"... :))) Жените буквално ги е страх от тази думичка, трескаво се гледа съдържанието на опаковката, за да се види процентното съдържание на мазнини в продукта, преди да се хапне.....На мен лично даже ми е смешно подобно поведение - да се върви с калкулатора в джоба и да се смятат калории, мазнини и въглехидрати на всяко хапване.
    В основата на балансираното и здравословно хранене стоят протеини, въглехидрати от естествени източници и завидно количество полезни мазнини. Мазнините поддържат добрия ни външен вид - здрава коса, нокти, кожа и правят имунната система по-силна. Не бива да ги пренебрегваме, а напротив - трябва да се научим да правим разлика между "добри" и "лоши" мазнини (ненаситени и наситени) и да ги съчетаваме умело в храненията си. Всичко прекалено е вредно - ясно е!
    Аз ги уважавам, любимите ми сладкиши, шоколади и прочие са бъкани с мазнини :))) Не лишението, а повечко спорт е спасението :)))

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май