Kолко голяма трябва да е порцията ви

Kолко голяма трябва да е порцията ви

Сигурно сте чували, че е добре всеки ден да ядете плодове и зеленчуци. Но колко точно? И със сигурност знаете колко полезна е рибата, но колко голяма трябва да е порцията? Вероятно повечето от нас не биха могли да отговорят на тези въпроси с точност. Много често хората губят представа за количеството изядена храна и препълват чиниите си с всичко що видят – от зеленчуци през протеини до мазнини. Според диетоложката Сюзи Бърел съвременния човек се движи по-малко (следователно гори по-малко калории), но се храни повече. "Днес приемаме повече калории от когато и да било", казва Бърел. Нейният съвет е да следим размера на порциите ни, но това невинаги е лесно, защото никой от нас не се разхожда с кухненска везна под мишница. Ето защо Бърел предлага на клиентите си една много по-лесна схема. По-долу ще разберете колко голяма трябва да е порцията ви от някои от най-популярните продукти. Трябва да ви предупредим обаче – количеството е много по-малко, отколкото си мислите.

Сиренето – колкото кибритена кутийка

"Сиренето е много богато на полезни вещества, но всеки, който е изяждал цяло пакетче бри или халуми, знае, че с него лесно се преяжда." Ето защо трябва да се ограничавате до една порция на ден особено ако сиренето е високомаслено. Бърел препоръчва два резена сирене, големи колкото кибритена кутийка – около 30-40 грама.

Месо или мазна риба – колкото една длан

Други продукти, с които лесно се преяжда, са месото и рибата. Напоследък високопротеиновите диети са много популярни, но Бърел препоръчва порцията ви да е само колкото една длан. "Пилешкото и рибата са богати на протеини, които са много важна съставка от диетата ни, но те лесно могат да заемат мястото на салата, ако не внимаваме. Най-добре е да ядете по 70-100 грама на обяд и колкото една длан на вечеря – около 150-200", съветва Бърел.

Зърнени храни като ориз или паста – от половин до една чаша

Пастата е любимо ястие на мнозина, особено след тежък ден, но с нея много трябва да се внимава. "Храните, богати на въглехидрати, ни снабдяват с енергия, но не можем да изгорим всички тези калории особено ако са приети вечер. Количеството на въглехидратите, от които се нуждаете, зависи от възрастта и нивото ви на активност, но правилото е от половин до една чаша сготвен продукт."

Зехтин – една-две лъжици

"Да, такава мазнина, в правилното количество, може да е полезна, но ако безразборно я изливате върху салатата си и я използвате при готвене, това значително покачва приема ви на калории." Ето защо Бърел препоръчва 1-2 лъжици зехтин на ден и, естествено, да бъде с добро качество, за да са запазени полезните му съставки.

Кафе – колкото топка за тенис

Капучино, лате, фрапучино... Съществуват толкова изкушаващи видове кафе, които нерядко ни помагат да се задържим будни през деня, но има един голям проблем: "Едно голямо лате съдържа също толкова калории, колкото една следобедна закуска, ако го осъзнаете, ще видите колко лесно се трупат излишните калории."  Ето защо Бърел препоръчва да си поръчвате кафе, голямото колкото една малка топка за тенис, то би трябва да съдържа около 40-60 калории.

Зеленчуци и салати – колкото една голяма купа

Когато става дума за салати и зеленчуци, важи максимата "колкото повече, толкова по-хубаво". "Най-лесната промяна, която можем да направим, е да повишим количеството на приеманите зеленчуци."

Шоколад – колкото един пръст

Няма спор – млечният шоколад е вреден, ето защо всички диетолози препоръчват да ядете черен шоколад. "При възможност винаги избирайте черния шоколад и се опитайте да ядете само по една порция на ден, която трябва да е голяма колкото пръста ви. Ако ви е трудно да се удържите, купувайте си шоколад в малки пакетчета."


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април