6 причини да замените бялата захар с меласа

6 причини да замените бялата захар с меласа

Меласата е наситена, нерафинирана и сурова форма на захарта. Тя е продукт, който се добива от захарна тръстика или захарно цвекло. Притежава гъста и лепкава структура с богат карамелен вкус. Заради тези качества меласата се използва широко в производството и приготвянето на сладкиши и печива, информира az-jenata.bg.

Меласата има много полезни качества, които заслужават специално внимание. Ползите за здравето са добра причина да използвате именно нея вместо захар в случаите, в които това е възможно и няма да наруши текстурата на печивата и ястията ви.

Защо меласата е полезен заместител на захарта?

1. Ускорява метаболизма

Меласата е богата на хранителни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти. Активните ѝ съединения ускоряват метаболизма и съдействат за намаляването на наситените мазнини в тялото, като подпомагат превръщането им в енергия. По тази причина меласата е по-здравословен избор от захарта.


2. Превенция на рак

Меласата е концентрат от нерафинирани вещества, съдържащи се в продуктите, от които е направена. Заради богатото наличие на антиоксиданти, меласата е много добро средство за борба с рака и превенцията му.

Антиоксидантите са много важни и за борбата с хроничните, възпалителните и автоимунните заболявания. Те потискат и забавят стареенето на клетките, което се отразява цялостно на организма, включително на кожата.

3. За по-добро настроение

Меласата има положително въздействие върху нервната система, благодарение на антиоксидантите, витамините и минералите в състава си. Тя успешно подпомага борбата с депресията, тревожността и безпокойството, като намалява стреса и подобрява настроението.

4. За по-бърз растеж на косата

Докато захарта и всички нейни производни, добавени в храната и готовите продукти, потискат растежа на косата и дори могат да са причина за косопад, меласата има тъкмо обратен ефект. Тя стимулира растежа на косата, структурата на косъма, здравината и лъскавината му. Богатото наличие на витамини и минерали в меласата кара косата да расте здрава и силна.

5. За по-добро сексуално здраве

Меласата е полезна за подобряване на сексуалното здраве. Тя съдържа много манган. Този минерал наред с всички останали в нейния състав оказва благотворно влияние върху сексуалното здраве. Той съдейства за синтеза и преноса на полови хормони, което подобрява шансовете за зачеване. Дефицитът на манган се свързва с безплодие.

6. Срещу крампи и болки

Меласата съдържа много магнезий. Този минерал е важен за нервната система и преноса на сигнали по нервите. Той подобрява и състояния, свързани с болки и спазми в мускулите след тренировка, натоварване или по време на менструалния цикъл.

ключови думи:
меласа

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май